Hur fungerar semesterersättning på provision?

Du känner säkert till att man kan få betald ledighet vid uttag av semester? Har era anställda förutom månadslön även provisionsbaserad lön? Vet du att man då dessutom har rätt till semesterersättning på den? Inte?! Då ska vi se till att du får lite bättre koll.

Varje år betalar alltför många arbetsgivare ut för lite i semesterersättning till sina anställda och då framför allt till dem som har provisionsbaserad lön. För en del är det på grund av att de inte vet om vad som faktiskt gäller men andra väljer att medvetet strunta i utbetalningarna. Vi hoppas att alla våra kunder känner till vad som gäller, fråga gärna er konsult om ni är osäkra.

Vad säger lagen?

Enligt semesterlagen finns det två sätt att beräkna semesterlön; sammalöneregeln och tolvprocentregeln (brukar vanligast benämnas procentregeln). Vilket av dessa sätt som används avgör den anställdes löneform

Vid månads- eller veckolön används sammalöneregeln och vid så kallat rörlig lön (timlön, provisionslön) används procentregeln.

Procentregeln kan även tillämpas för dem med månadslön om man skulle vilja, det vanligaste är däremot sammalöneregeln.

 

Kort sagt fungerar de olika modellerna så att vid sammalöneregeln behåller de anställda sin månadslön vid semestertillfället och får sedan ett tillägg på minst 0,43% för varje betald semesterdag som tas ut. Vid procentregeln får de istället 12% på intjänad lön under året som gått.

 

För er som har anställda med både månadslön och rörlig lön säger semesterlagen att man kan ha sammalöneregeln om den rörliga lönen är lägre än 10% av den totala uppskattade årsinkomsten. Är den rörliga lönen däremot högre än 10% ska istället procentregeln appliceras.

Vilken semestermodell passar för just era anställda?

Tillhör ni skaran som har anställda med både månadslön och provision, där den rörliga lönen är lägre än 10%? Då är det framför allt till er som den här texten vänder sig.

 

Provision är semestergrundande rörlig lön. Precis på det sätt som övrig rörlig lön hanteras enligt procentregeln ska provisionen ges detsamma, det vill säga 12% i semesterersättning. Vid endast provisionsbaserad lön är detta möjligtvis lättare att känna till eftersom man då har procentregeln som semestermodell men för de som har både månadslön och rörliga lönedelar kan det se annorlunda ut. Oftast har man en månadslön med en liten provisionsdel och varje gång semester plockas ut betalas semestertillägg ut enligt sammalöneregeln och är baserad på månadslönen. Det är här många inte vet om att man även ska få ersättning för den rörliga lönen, det vill säga att man ska få för både och!

 

Det är vanligare än vad man kan tro att semesterersättning på rörlig lön uteblir vilket naturligtvis är mycket tråkigt, framför allt eftersom anställda då inte får all den ersättning de är berättigade till. Om du känner dig minsta osäker på hur ni hanterar semester – våga ta hjälp. Det är bra om det kommer på tal så att ni då kan få rätsida på det.

 

Läs mer: Vad gäller för sparade semesterdagar?

Kan se annorlunda ut vid kollektivavtal

Om ert företag har kollektivavtal så ska ni följa det som står där. Ett kollektivavtal kan aldrig göra det sämre för den anställde vad gäller semesterlagen men det kan finnas mer förmånliga regler. Till exempel är det vanligt att tjänstemän har ett semestertillägg som uppgår till 0,8% istället för lagens 0,43%. När det handlar om rörliga lönedelar uppgår semestertillägget ofta till 0,5% av den totala rörliga lönen för varje betald semesterdag.

Att ha i åtanke

Om just du som läser detta tror eller vet att ni tillhör den grupp som medvetet väljer att utelämna utbetalningen av semesterersättning på den provisionsbaserade lönen till era anställda vill jag be er tänka om. Genom det valet så drabbar det inte bara den anställde som får för lite semesterlön utan det kan även få stora konsekvenser för ert företag. Dels kan en stor summa pengar behöva betalas ut i klump och kan påverka företagets likviditet och dels eftersom det är lagstadgat att betala ut denna typ av semesterersättning räknas det som lagbrott att hålla inne pengarna. Då kan det även bli tal om stora skadestånd. Så gör rätt från början så blir alla parter nöjda och glada!

Med PE Accounting ingår följande, till ett fast pris per månad

  1. Realtidsuppdaterade beslutsunderlag
  2. Pappersfri redovisning
  3. Lön samt tid-och projektrapportering i samma system som kund-och leverantörsfakturering, utlägg, bokföring och rapporter
  4. Tre dedikerade ekonomer som arbetar proaktivt och vet vad ert företag behöver samt support med svar inom 24 timmar.
  5. En smidig app för att fotografera kvitton och rapportera tid på projekt eller frånvaro
  6. Möjlighet att skapa smarta integrationer via vårt öppna API

 

Hör gärna av dig om du vill veta mer om hur PE skulle kunna hjälpa er att få realtidsuppdaterade beslutsunderlag och en ekonomitjänst som håller för tillväxt!

Dela denna post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Relaterade artiklar

Boka en demo

Kom igång med PE

Över 1000 bolag har redan hoppat på framtidens sätt att driva företag. Är det din tur nu?