6 min läsning • 2024 • Bokföring/Redovisning

Kostnadseffektivt & tidsbesparande
Så bygger du den bästa ekonomifunktionen

Att göra besparingar av både tid och pengar är väl på allas agenda, alltid? Strävan efter en kostnadseffektiv och tidsbesparande ekonomihantering är ju trots allt centralt för alla företag, och tänk om det fanns ett sätt att spara 95% av tiden företag lägger på att sköta sin ekonomi — vad skulle inte det innebära i kronor på sista raden?

 

Well, we got good news for you! Det finns nämligen flera sätt att göra besparingar av tid och pengar, med direkt effekt! I den här artikeln kan du läsa om hur du kan spara 30,000 kr i månaden med en modern ekonomifunktion.

Skala upp bolaget & ner den ekonomiska administrationen

Söker du vägar att effektivisera din tid och samtidigt skära ner på kostnader? För varje företagsledare är tidsbesparing lika viktigt som kostnadskontroll. Föreställ dig effekten av att minska tiden för ekonomisk administration med upp till 95%. Vilken betydande skillnad skulle inte det göra för ert resultat? 

 

Effektiv ekonomihantering är kritisk för framgång. Kan du slippa lägga dyrbar tid på ekonomisk administration, och istället genom automatiserade processer och ett outsourcat ekonomiteam, frigöra värdefull tid för dig som ekonomiansvarig, har vi kommit långt.

 

Det är lätt att tro att ekonomiavdelningen behöver växa för att företaget växer, men så behöver inte alltid fallet vara. Titta på vår kund The Stellar Collective – Sveriges snabbast växande IT-konsultbolag. De omsätter en kvarts miljard och är över 50 anställda, med enbart en person på ekonomiavdelningen. Enligt dem så är det PE Accounting:s system som underlättar verkligen deras ekonomiska administration.

 

För att inte behöva växa ekonomifunktionen och sitta i en överblommad systemflora är rådet till dig som vill bygga en modern ekonomifunktion; att samla alla ekonomiverktyg i ett system. Vi snackar lönehantering, utläggshantering, redovisning, leverantörsfakturor, kundreskontra, tidrapportering – rubbet – i en plattform. Det ger dig alla möjligheter att automatisera dina ekonomiprocesser vilket sparar dig massor av tid och ger dig betydligt bättre kontroll. Väljer du även att använda en leverantör som erbjuder en fullservicelösning för löne- och ekonomihantering så slipper du dessutom att anställa fler på ekonomiavdelningen bara för att företaget växer, för ekonomikonsulterna ingår i kostnaden!

 

Läs mer om ekonomi- och lönetjänsten där ekonomikonsulter ingår i den fasta månadskostnaden

Affärskvinna med laptop ser på finansiella resultat, som illustrerar kostnadseffektivitet och ökad lönsamhet i företaget.

Så mycket tid & pengar sparar du med hjälp av automation: 30K

Skala ner administrationen och skala upp bolaget – det ska faktiskt gå att lyckas med det ena utan att utesluta det andra. Med hjälp av automation, fullservicelösningar och digitala processer kan företag faktiskt göra stora besparingar i både tid och kostnader.  

 

En annan kund till oss, SaaS-bolaget Minna Technologies, la drygt 40% av sin tid på bokföring och ekonomisk administration. Efter att de bytt till vår ekonomi- och lönetjänst la de 95% mindre tid på bokföring, vilket ju låter jättebra! – men vad innebär det på sista raden? Låt oss demonstrera: 

 

Utan att veta vad CFO faktiskt tjänar i timmen, men vi förutsätter att han har schysst betalt ≈ 60,000 kr i månaden, dvs. drygt 500kr/h inkl. sociala avgifter. Med hjälp av PE’s system och ekonomitjänst lägger han nu 95% mindre tid på bokföring, och innan la han drygt 40% av sin arbetstid på bokföring. Vilket betyder att Minna Technologies sparar i runda slängar 30,000 kr i månaden med PE. Otroligt? Nä, troligt – för så här har vi räknat: 

Minna Technologies initiala tid på bokföring per månad:

160 timmar × 40% = 64 timmar

Minna Technologies initiala kostnad för bokföring per månad:

64 timmar × 500 kr per timme = 32,000 kr

Deras nya kostnad för bokföring per månad:

3,2 timmar x 500 kr per timme = 1,600 kr

Tiden de spenderar på bokföring efter att ha reducerat den med 95%:

64 timmar × 5% = 3,2 timmar

Genom att lägga 95% mindre tid på bokföring sparar de 30,400 kr per månad (32,000 kr − 1,600 kr = 30,400 kr).

 

Mer om detta samarbete kan du läsa här! 

Vill du veta vad du kan spara med PE?

Här har du PE-ekvationen

PE-ekvationen beräknar kostnadseffektivitet i bokföring, med indikation på 40-95% tidsbesparing för kunder.

Gör kostnadsbesparingar genom helhetslösningar & outsourcad ekonomifunktion

Minska din systemflora

Du ska kunna gå från fem anställda till femhundra anställda, utan att behöva byta system eller anställa mer personal på ekonomiavdelningen. Det finns automatiserade ekonomi-och lönesystem som har alla ekonomiverktyg i systemet redan från början, där till och med kostnaden för ekonomikonsulterna är inkluderat i tjänsten! En sån lösning gör att du inte behöver uppdatera din tech-stack bara för att ditt företag växer, utan att du faktiskt kan slimma din systemflora ytterligare! 

Tillgång till specialiserad expertis utan att anställa

En effektiv strategi för företag som siktar på att öka effektiviteten och minska på kostnader är att outsourca delar av ekonomiavdelningen. Det hjälper företag att minska utgifterna avsevärt för löner och sociala avgifter, samtidigt som de får tillgång till specialiserad expertis utan behovet av att permanent anställa specialistkompetens inom varje finansiellt område. En sån lösning underlättar även flexibiliteten att skala upp eller ner ekonomiska resurser i takt med att företagets behov förändras, vilket gör det möjligt att anpassa sig smidigt till marknadens dynamik utan att genomgå omfattande interna omstruktureringar. 

 

Med en helhetslösning för ekonomihantering säkerställer du inte bara en kostnadseffektiv drift men även en fördjupad insikt och kontroll över företagets finansiella hälsa. Genom att centralisera dessa funktioner frigörs värdefull tid och resurser, som istället kan allokeras mot företagets kärnverksamheter och tillväxtinitiativ. 

Två kollegor spelar bordtennis på kontoret, symboliserar ekonomi som är kostnadseffektivt och tidsbesparande med text som lovar 'Stäng månaden 80% snabbare' för arbetsbesparing.

Så här gör du snabba kostnadsbesparingar med PE Accounting

Den oftast mest kostsamma utgiften är personal – och tänk om den personalen la 40% av sin arbetstid på något som hade kunnat automatiserats? Vad bra det hade varit! 

 

Det är bevisat att våra kunder lägger mellan 40–95% mindre tid på ekonomisk administration tack vare vår tjänst. Därför säger vi ofta: “låt personen göra mer värdeskapande uppgifter som gynnar företagets väg framåt istället för sånt som kunnat automatiserats bort”. Och det är ju inte mer än sant. 

 

En annan stor fördel med att använda oss, är att du inte behöver anställa fler på ekonomiavdelningen på en lång tid fram över och att du även i många fall kan slimma ner befintlig avdelning. I kostnaden för vårt ekonomi- och lönesystemet ingår nämligen ett helt ekonomiteam som tar hand om all din ekonomiska administration, helt kostnadsfritt. Teamet hos oss består av ekonomer och specialister inom lön eller koncern som arbetar dedikerat med just din ekonomi. Vilket gör att du som är ekonomiansvarig kan lägga din tid på mer värdeskapande uppgifter, som strategiarbete, prognostisering och analysering av data.  

 

Ett tydligt exempel på hur en integrerad plattform inte bara förenklar utan också effektiviserar hela företagets ekonomihantering är SaaS-bolaget Voyado.

 

Företaget gick från att hantera ekonomin i sju olika system för att till endast ett, tack vare PE Accounting.

Mer om det samarbetet kan du läsa här! 

Skärmbild av PE Accounting app och webbsida som visar ekonomiöversikt, betonar kostnadseffektiva och automatiserade processer.

7 sätt att göra snabba besparingar

Ställ dig frågan: Vad kan du automatisera, vad vill du slippa göra själv, hur mycket tid kan du spara om dessa moment försvinner och vad skulle du kunna göra med tiden och pengarna som blev över? 
Nedan listar vi sju besparande effekter du kan få med vår ekonomi- och lönehantering, redan imorgon: 

Ett inlogg, ett pris! Spara både tid och pengar genom att samla alla program du behöver för att sköta företagets ekonomi och löner i ett system.

Automatisering sparar dig hutlöst mycket tid (upp till 95% mindre tid på bokföring) och hjälper dig att ta välgrundade, smarta beslut från realtidsuppdaterade underlag (stäng månaden 80% snabbare)

Ett system med all funktionalitet du behöver för att växa. Gå från 5 till 500 anställda utan att behöva uppdatera tech-stacken. Allt du behöver finns redan i systemet!

Optimera ekonomiavdelningen och lägg tiden på mer värdeskapande arbetsuppgifter, så sköter ekonomiteamet och systemet från oss administrationen.

Automatisera bort den mänskliga faktorn och minimera misstag. För misstag kan bli väldigt kostsamma!

Inga rörliga kostnader. Ekonomikonsulttimmarna ingår i den fasta månadskostnaden för systemet. Säger ju sig självt, men kan du låsa kostnader undviker du oförutsägbara, dyra utgifter.

Hur mycket kan du spara på att ta rätt beslut, blixtsnabbt? Att strypa en utgift på momangen eller gasa på ett affärsområde, pronto, kan vara avgörande för företagets framtid!

Genom att ha ett system som hanterar alla dina intäkts- och utgiftsflöden i samma gränssnitt kan du i realtid se hur ditt företaget eller koncerns ekonomiska hälsa ser ut, och baserat på det ta snabbfotade välgrundade beslut!

 

Benjamin Franklin sa det bäst: “Time is money”. Och vad kostar mest – tiden du lägger ner på manuellt arbete eller kostnaden för automatiserade processer av samma syssla? Din timlön multiplicerat med timmarna du lägger på manuellt arbete är lika med många Benjamins  och tid som kunde investerats i annat! 💸

 

 

PS. Visste du att vi har marknadens mest automatiserade ekonomi- och lönesystem? Jojomensan, så allt som du annars gör by hand i bokföringen klarar systemet av helt automatiskt. Win-win för plånkan och klockan.

Vanliga frågor och svar

Genom att automatisera företagets ekonomihantering kan ni minska tiden för ekonomisk administration med upp till 95%. Detta ger mer tid för värdeskapande aktiviteter som strategiarbete och analys, samtidigt som det reducerar risken för mänskliga fel och effektiviserar beslutsprocesser.

Vad är de största fördelarna med att automatisera företagets ekonomihantering?

Våra kunder upplever en tidsbesparing av sitt administrativa arbete med i genomsnitt 40%, men flera kunder – som exempelvis Minna Technologies – har upplevt en tidsbesparing på 95% av tiden de innan lagt på bokföring.

Hur mycket tid kan ett genomsnittligt företag förvänta sig att spara genom att använda PE Accounting?

Genom att samla alla ekonomiverktyg i ett system, med allt från lönehantering till redovisning, kan företag undvika onödiga systemkostnader och minska behovet av att anställa ytterligare personal på ekonomiavdelningen.

På vilket sätt bidrar en integrerad ekonomiplattform till kostnadsbesparingar för företag?

Absolut, även små företag kan dra stor nytta av vårt system. Det är utformat för att göra det enkelt att skala. Företag kan gå från 5 till 500 anställda, utan att behöva byta system eller anställa mer personal.

Kan små företag också dra nytta av ekonomi- och lönehanteringssystem för att spara tid och kostnader?

Vanliga misstag inkluderar ”över-komplexa” systemfloror, manuell hantering av ekonomiska processer och ineffektiv resursanvändning. Genom att automatisera och centralisera, kan dessa misstag undvikas.

Vilka är de vanligaste misstagen företag gör i sin ekonomihantering som leder till onödiga kostnader?

Använd formeln: (Din timkostnad inkl. sociala avgifter) x (tiden du lägger på bokföring) för att få en uppfattning om din nuvarande kostnad, och jämför sedan detta med de potentiella besparingarna som vårt system erbjuder.

Hur kan jag beräkna potentiella besparingar för mitt företag med ert system?

Ja, exempelvis SaaS-bolaget Voyado och Minna Technologies har båda upplevt betydande besparingar i både tid och kostnader genom att använda vårt system.

Finns det exempel på företag som lyckats minska både tid och kostnader genom ert system?

De mest effektiva funktionerna inkluderar automatisering av bokföringsprocesser, integrerad hantering av löner och leverantörsfakturor samt realtidsuppdaterade rapporter för snabba beslut.

Vilka funktioner i ert system är mest effektiva för att minska tid på bokföring och ekonomisk administration?

Vårt system följer strikta säkerhetsprotokoll och använder avancerad kryptering för att skydda ekonomiska data. Vi garanterar högsta möjliga integritet och säkerhet för våra kunders information.

Hur hanterar ert system säkerheten och integriteten i ekonomiska data?

Vi erbjuder omfattande support och utbildning för att säkerställa att våra kunder får maximalt utbyte av systemet. Vårt dedikerade team av experter står redo att hjälpa till med allt från installation till löpande användning.

Vilken support och utbildning erbjuder ni för att försäkra att företag får maximalt utbyte av ert system?
Dela denna post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Relaterade artiklar

Boka en demo

Kom igång med PE

Över 1000 bolag har redan hoppat på framtidens sätt att driva företag. Är det din tur nu?