Henry Ford hade rätt — automatisering är nyckeln

3 min läsning • 2 februari 2022 • Kunskapsartiklar

 

När den första T-Forden rullade av bandet var det skrämmande. Många ifrågasatte det och misstrodde att kvaliteten kunde vara bra nog. I stället för det lilla och extremt kompetenta team som tidigare byggt bilen från start till slut hade Henry Ford brutit ner processen i små delar. En idé som skulle göra företaget till ett av världens största.

Det geniala var att varje individuellt delmoment i sig inte var svårare än att en vanlig person kunde utföra den, och med lite vana utföra den snabbt och felfritt. Det tog inte lång tid innan det var en självklarhet för att kunna konkurrera.

 

Det gäller i allra högsta grad även bokföring där de många små mellanstegen gör det till en komplex sak att överblicka. Det krävdes sannolikt ett minst lika extremt kompetent team på deras ekonomiavdelning som det krävdes i bilfabrikerna innan de började automatisera tillverkningen. Att hantera deras kundfakturor, leverantörsfakturor och lön på den tiden måste ha varit ett enormt jobb.

Idag finns det som tur var digitala bokföringssystem som har revolutionerat hur man jobbar med ekonomin. Men trots det lever de flesta kvar i en värld där två eller flera system krävs för att hantera bokföring, löner, fakturor – för att inte tala om hur mycket arbetstid som konsulter lägger på att rapportera tid.

 

Här finns det utrymme för förbättring och mycket av problemen går att lösa med automatisering. Kort beskrivet så innebär det inom bilindustri såväl som bokföring att systemet sköter så mycket som möjligt per automatik och samtidigt minimerar risken för fel. Det är snabbt, enkelt och digitalt. Utan att tumma på resultatet.

 

När är en bra tid att byta sätt att sköta ekonomin? Antagligen aldrig, ett systembyte är inte något som genomförs för skojs skull. Men om företaget växer kommer behovet växa fram i samma takt. Är ni i det skedet nu? Kanske kommer ni hamna där om mängden fakturor fortsätter att växa? Vi har tagit fram en guide för det ni har framför er. Del 1 i denna roadmap fokuserar på att ge er en bättre bild av vad ni har i dagsläget, hjälpa er identifiera tidstjuvar och kostnader som ni kanske annars inte reflekterat över.

Dela denna post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Relaterade artiklar

Boka en demo

Kom igång med PE

Över 1000 bolag har redan hoppat på framtidens sätt att driva företag. Är det din tur nu?