Strukturnördar växer snabbare

Om vi säger ekonomiprocesser, struktur eller ordning och reda så skulle många börja gäspa eller ta upp sin telefon för lite slösurf. Vi fattar. Det är inte världens hetaste ämne. Eller?

Processer i sig är kanske inte så hett. Att mappa strukturen och skapa ordning och reda är förmodligen inte det du brinner mest för. Men resultatet detta ger tror vi skulle fånga din uppmärksamhet. Vi tror nämligen att struktur-nörden är en gömd diamant i din organisation. Vi vet också av egen erfarenhet att struktur-nörden växer snabbare än den ”kreativa, fria fågeln” som gör allt på magkänsla och uppfinner hjulet lite när behovet uppstår.

 

Men vi är realister och vet att väldigt små bolag inte behöver så mycket processer och struktur. Det funkar fint ändå. Men något händer när ni börjar växa. Det finns därmed ett så kallat ”structural break-even” och en nyckel till tillväxt ligger just i att hitta denna punkt och sätta dina processer före eller precis när ni når denna puknt. Och ja, även här är framförhållning att föredra. Går det att förbereda och påbörja arbetet innan ni faktiskt nått punkten så spar ni en hel del tid och minskar stress.

Vi tar ett enkelt exempel för att illustrera det vi kallar för structural break-even. Är ni i början på er tillväxtresa med exempelvis 2-3 delägare/partners som kör ihop så behöver ni inte så mycket struktur. Ni har koll på ekonomin, ni har koll på försäljningen och era kostnader. Ni ses och pratar ofta. Ska du köpa en dator så går du själv iväg och köper datorn och redovisar kvittot som ett eget utlägg. Enkelt. Det behövs ingen process för det. Just do it!

 

Men vad händer när ni börjar få anställda och dessa blir fler och fler. 5 blir 10 som blir 20 och senare 40 och så vidare…ni växer snabbt! Är det fortfarande lika effektivt att var och en går och köper sin egen dator och gör utlägg på kvittot? Nej, inte riktigt.

 

Kostnaden kommer att växa exponentiellt med era anställda. Så någonstans längs vägen vill ni kunna köpa in datorerna centralt, veta att ni får ett bra pris, veta att datorn installeras korrekt och säkert. Ni vill få allt samlat på faktura och så vidare. Ni har därmed passerat det vi kallar för structural break-even. Behovet av processer och struktur är inte längre ”nice to have” utan det är ”need to have” för att ni ska kunna säkra fortsatt tillväxt på ett kostnadseffektivt sätt. Det är precis här som struktur-nörden springer om er och växlar upp i en takt som ni inte riktigt hinner med utan processer. Så därför behöver ni sätta dessa processer lite innan ni når denna punk, men absolut senast när ni väl är där.

3 steg mot hypertillväxt

1. Nörda i processer!

Du kommer inte att kunna växa snabbt och kostnadseffektivt om du inte vågar nörda ner dig i processer och struktur. Skalbarhet och personberoende rimmar nämligen illa, de hör inte riktigt ihop. Men för att nyttja tempot i starten av er resa och fortsätta öka takten måste du hitta rätt tidpunkt för att implementera era interna processer. Rätt tidpunkt är just före eller precis då ni når structural break-even. Helst före

2. Skapa end to end accountability!

Mappa alla interna resor/processer som kräver ansvar från ax till limpa. Vi kallar detta för ”end to end accountability”. Genom att mappa processen från start till mål säkerställer vi att inget faller mellan stolarna eller lämnas åt slumpen. Vi tar kontroll och säkerställer ansvar hela vägen till värde och inte endast för vår egen lilla del. Vi tar kundresan hos oss som ett exempel för att illustrera end to end accountability. Kundresan för oss är allt ifrån första kontakten i form av marknadsföring eller direktkontakt med en av våra säljare och hela vägen till en implementerad lösning som ger 100% rätt 100% av tiden. Denna totala resa/process har vi mappat upp och även satt ägandeskap på. Det leder till end to end accountability för kundresan hos oss. Så hitta de interna processer som spelar roll för er tillväxt och mappa upp hela resan för att kunna sätta ägandeskap därefter

3. Satsa på din grymma företagskultur!

Du vet det där som sitter i väggarna i alla organisationer. Just det, företagskulturen. Den är viktigare än du tror. Väldigt mycket viktigare än du tror. Så i jakten på struktur och processer måste du balansera rätt så att kulturen inte dödas utan får ta plats och blomma. De som både har en stark kultur och grymma processer är de som växer fort och mycket. Du kommer långt med processer, men samspelet med dina härliga medarbetare är det som skapar exponentiell tillväxt år efter år. Det kan vara lätt att sluta fokusera på kulturen när du växer. Det blir dyrare och mer komplext ju större ni är, men effekten av en stark företagskultur är precis lika stark när ni är 10 som 100 anställda

Är du redo att nörda ner dig i processer? Härligt! Vi tagit fram en Roadmap för automatisering av ekonomiprocesser. Del 4 i denna Roadmap handlar om implementeringen och den börjar just i mappningen av dina processer. Ladda ner den här och få tips om hur du ska tänka kring människor, struktur och system för att maximera affärsvärdet. Trevlig läsning!

Dela denna post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Relaterade artiklar

Boka en demo

Kom igång med PE

Över 1000 bolag har redan hoppat på framtidens sätt att driva företag. Är det din tur nu?