Här är tipsen du behöver för att stänga året på bara några dagar

1 min läsning • 30 oktober 2023 • Årsredovisning

 

It’s the season to be … Årsredovisa! – och vi har listat några av tipsen som bidrog till att vi tillsammans med Kvadrat AB, upprättade 18 årsredovisningar, tre underkoncerner och en koncernredovisning, bara en månad efter att Kvadrats räkenskapsår stängdes. Och dom vill du väl ha? 

Så effektiviserar du årsredovisningen – i 7 enkla steg

Så här säger Cathrine Hallmans som är Redovisningschef på Kvadrat & Amanda Lundberg, Lead Accountant på PE Accounting:

 

✅ Gå igenom vad som kan göras innan bokslutet – så som; t.ex se över balanskonton och om något behöver redas ut, reservationer, klassificeringar, och gör det gärna redan två månader innan det är dags.

 

✅ Gör en detaljerad checklista för varje dag med en tydlig arbetsfördelning om vem som gör vad. När alla vet vad som måste göras går det snabbare och risken för friktion minskar.

 

✅ Var realist – Lägg in luft i checklistan för fel som kan uppkomma eller andra oplanerade actions som måste vitas.

 

✅ Ta kontroll och våga delegera! Gör det du är bäst på och låt experter sätta smidiga processer för dig och hålla reda på regelverket åt dig.

 

✅ Älska månadsbokslut – Ett månadsbokslut är som en ”miniversion” av ett årsbokslut. Genom att göra månadsbokslut varje månad underlättar du årsbokslutet och får bättre kontroll.

 

✅ Automatisera för att effektivisera & få bättre beslutsunderlag – Så mycket som möjligt bör automatiseras för att spara tid och minimera fel. Med PE kan över 90% av den löpande bokföringen automatiserad, vilket underlättar din årsredovisningsprocess och ger dig bättre beslutsunderlag.

 

✅ Utvärdera – Boka in ett möte och utvärdera årsbokslutsprocessen tillsammans för att se hur nästa års arbete kan förbättras. Ett bra och nära samarbete löpande under hela året leder till att arbetet med årsbokslutet blir enklare och smidigare.

 

Vill du ha fler tips på enkla sätt att effektivisera din årsredovisning? Följ oss på Linkedin eller läs artikeln med fler bra tips för årsredovisningen  https://www.peaccounting.se/blogg/en-smidig-och-smartfri-arsredovisning-sa-gar-det-till

Dela denna post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Relaterade artiklar

Boka en demo

Kom igång med PE

Över 1000 bolag har redan hoppat på framtidens sätt att driva företag. Är det din tur nu?