Varför ska du ta in riskkapital eller externa investerare?

Måns Alfvén, delägare i riskkapitalbolaget Alfvén & Didrikson, och Andreas Granstedt, serientreprenör och grundare av PE Accounting, valde 2016 att satsa på en gemensam framtid. Varför, hur och vad kan du lära dig av deras resa?

Måns Alfvén om varför man tar in riskkapital eller externa ägare.

Måns börjar med att deklarera att ordet “riskkapital” har fått en negativ klang, och att det är något han vill ändra på.

 

 

Riskkapital för mig betyder att satsa kapital och engagemang för att hjälpa entreprenörer att växa och utveckla sina bolag. Vi på Alfvén & Didrikson vill ha roligt tillsammans med de entreprenörer vi stöttar och vi vill kunna göra investeringar i vettiga bolag som gör livet lite bättre, åtminstone för några, och där vi kan kliva in som långsiktiga ägare, förklarar Måns.

 

 

Han fortsätter med att förtydliga att definitionen av ett så kallat vettigt bolag givetvis är väldigt bred, men han exemplifierar med hjälp av PE Accounting:

 

 

PE Accounting är, för oss, definitivt ett bolag som är vettigt. Redan innan vi blev delägare fanns det en stor grupp nöjda kunder som alla hade gemensamt att de, tack vare PE, hade bättre kontroll överlag samt att de kunde lägga mer tid på sin verksamhet och mindre tid på sin bokföring.

Men vilka skäl har man för att ta in riskkapital, enligt dig?

Måns förklarar att det till exempel kan handla om att man har en tillväxt som inte kan finansieras med egna kassaflöden.

 

 

Det kanske är oväntat när det kommer från en riskkapitalist som jag, men enligt mig ska man vänta med att ta in riskkapital. En krona från en betalande kund är mer värt än en krona i riskkapital, och en kund är dessutom bättre än en riskkapitalist på att bedöma värdet av produkten eller tjänsten. PE Accounting omsatte till exempel hela 20 miljoner kronor och hade redan 200 kunder när vi kom in, och de hade nått dit helt utan externt kapital.

 

 

Men det kan också handla om diversifiering, enligt Måns:

 

 

Många investerare tillåter inte att grundare säljer av aktier, utan vill att allt tillfört kapital ska gå till verksamheten. Här resonerar ofta vi på Alfvén & Didrikson annorlunda. Har man kommit en bit på sin entreprenörsresa tycker vi, i många fall, att det är fullt rimligt att man som grundare vill sälja en del av sina aktier och på så sätt realisera en del av det värde man skapat.

Andreas Granstedt om varför PE Accounting tog in Alfvén & Didrikson som delägare

Enligt Andreas började allt med att han och PE Accountings dåvarande VD, Olle Rydqvist, ville få in minst en extern styrelseledamot för att få höjd på styrelsearbetet. De upplevde att de fastnade i diskussioner som egentligen var irrelevanta, så det skulle vara bra om de fick in någon som kunde se mer till bolagets bästa snarare än att fokusera på individuella åsikter.

 

Från min sida var målet att hitta en eller två ledamöter, samt att ha en extern ordförande som redan gjort resan från 20 miljoner kronor till 100 miljoner kronor i omsättning, både operationellt och via en styrelse, berättar Granstedt.

 

De ville att ledamöterna skulle kunna vara pådrivande och att de skulle ha erfarenhet från ekonomi, teknik och sälj. Och de skulle vara verkligt engagerade, på riktigt.

Ganska tuffa krav, vad berodde det på?

Andreas utvecklar:

 

Jag såg också framför mig någon form av delägande så att de skulle kunna dela både uppsida och risk. För har man som mål att växa med 50% per år så tar man ju definitivt en viss risk.

 

Ytterligare ett skäl till varför Andreas ville ta in externa investerare var att han faktiskt ville realisera delar av det värde som byggts upp i PE Accounting. Han ansåg det vara sunt att han, som grundare, skulle kunna ha ett kapital som möjliggör att han, som ägare, kan värna om bolagets långsiktiga utveckling.

 

Då blir man inte beroende av ett riskkapitalbolag som sitter på alla resurser om det skulle behövas mer framöver. Det är annars lätt att man som grundare späds ut och har begränsat förhandlingsutrymme eller en begränsad möjlighet att påverka. Nu vågar vi istället satsa mer tillsammans, förklarar Andreas.

 

Trots en lång lista på potentiella partners hittade de inte riktigt rätt. Inte förrän de träffade Alfvén & Didrikson som både blev delägare i PE Accounting, och som sitter med i styrelsen där de driver tillväxt tillsammans med människorna som grundade företaget från början.

Dela denna post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Relaterade artiklar

Boka en demo

Kom igång med PE

Över 1000 bolag har redan hoppat på framtidens sätt att driva företag. Är det din tur nu?