Realtidsuppdaterade siffror ger hastighet och kontroll – så gör framgångsrika SaaS-bolag

6 min läsning

Sveriges SaaS- och tech-bolag är heta. På bara några år har den svenska tech-branschen vuxit till en av världens mest spännande och snabbväxande branscher. Hundratals svenska bolag har möjlighet att bli globalt ledande de kommande åren. Bakom framgångarna ligger inte bara smarta produkter och SaaS som affärsmodell. Att bemästra hantverket att expandera och skala verksamheten är en minst lika viktig nyckel till framgången.

För att kunna skala din verksamhet måste du kunna minimera manuella mellansteg som kräver en människa. Du måste ha rätt processer. Människor är inte skalbara, men det är dina processer. Du behöver automatisera allt som går och låta dina kollegor på ekonomiavdelningen istället lägga tiden på att analysera siffrorna och jobba vidare med er affärsmodell.

 

På kort tid har därför automatiserad ekonomi och transparens i siffrorna blivit lösningen för SaaS-bolag som vill växa mycket och snabbt – varje år. Genom att minska antalet system och samla allt, inklusive lön, på ett ställe får du kontroll och hastighet.

Realtidskoll på MRR och ARR bygger snabb tillväxt för SaaS-bolag

Affärsmodellen för SaaS-bolag är enkel och flexibel. Det handlar om att öka MRR, ARR och Lifetime Value på dina löpande kunder och samtidigt hålla nere CAC (Customer Aquisition Cost) och Churn.

 

Du vill kunna göra detta med så få interna resurser som möjligt för att kunna lägga dina pengar på att utveckla produkten och lösningen istället.

 

SaaS-bolagen gillar också de återkommande intäkterna som ger ett bra och stadigt kassaflöde. Därför har de mest framgångsrika SaaS-bolagen 100% koll på sina löpande intäkter i form av MRR och ARR. De har dessutom koll i realtid så att de kan agera proaktivt.

 

Att växa kostar pengar, därför måste din ekonomilösning ha rapporter som i realtid visar:

 

  • Löpande avtal – MRR och ARR
  • Förändringar i din kundstock
  • Kassaflödet med en full integration till banken så du slipper olika inloggningar

En ekonomilösning som tar ett helhetsgrepp för SaaS-bolag

De flesta SaaS-bolag vi har träffat har en flora av olika system för att lösa följande behov:

 

  • Redovisning och bokföring
  • Lönehantering
  • Tidsrapportering
  • Kund- och leverantörsfakturor
  • Kvittoredovisning
  • Rapporter och widgets

 

Att arbeta i så många olika system är tidskrävande samtidigt som risken för fel ökar för varje system. Att växla mellan olika system tar tid och fokus som du kan lägga på din kärnverksamhet istället.

 

Fler system minskar dessutom din möjlighet att maximera automatiseringsgraden. Så vill du ha så hög automatiseringsgrad som möjligt ska du ha en lösning som samlar alla dessa behov på ett ställe.

 

De flesta SaaS-bolag växer snabbt. Väldigt snabbt. Det är inte ovanligt att SaaS-bolag växer med 50–100% varje år och då kan denna systemflora snabbt sätta krokben.

Stäng böckerna på bara ett par dagar

Att göra ett månadsbokslut med 3-5 olika system kan ibland ta över 10 dagar. Dock vill styrelsen och ägarna ofta se siffrorna betydligt snabbare än så, kanske på bara några dagar.

 

Vi gick från 15 arbetsdagar till 3 för att stänga månaden – Erica Sandelin Ekelund, CFO på Voyado.

 

För att lyckas stänga böckerna på kortare tid och säkerställa att det blir 100% rätt så måste ni samla allt i ett system för att öka möjligheten till automatisering. Det innebär att ni låter AI sköta manuella mellansteg som människorna då slipper lägga tid på. Maskinerna gör det betydligt snabbare och utan mänskliga fel.

 

Ett annat sätt att snabba upp processen är att anställa fler kollegor till din ekonomiavdelning. Detta är inte lösningen för snabb tillväxt av ditt SaaS-bolag, men du kan göra månadsboksluten snabbare med fler resurser.

 

De mest framåtlutade SaaS-bolagen väljer dock att lägga sin rekryteringsbudget på utvecklare snarare än ett stort team med ekonomer. För att inte kompromissa med hastigheten så väljer de en automatiserad helhetslösning som både minimerar manuellt jobb och ökar farten i boksluten.

 

Kolla in vårt inspelade webinar för att se hur andra SaaS-bolag valt att automatisera ekonomin för att kunna skala verksamheten snabbare.

Dela denna post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Relaterade artiklar

Boka en demo

Kom igång med PE

Över 1000 bolag har redan hoppat på framtidens sätt att driva företag. Är det din tur nu?