3 min lästid

PE Accounting
10 år av automatiserad och proaktiv ekonomi

Sedan starten för lite mer än 10 år sedan har visionen varit densamma på PE – att ge entreprenörer, företagsledare och ekonomichefer en möjlighet att ha kontroll över ekonomin på ett automatiserat och lättbegripligt sätt. Under de här åren har mycket hänt och ändå har utvecklingen inte riktigt varit så snabb som vi trodde från början.

När PE Accounting startade var digitalisering nytt och hett. De mest framåtlutade bolagen gick då över till en mer digital redovisning där pappersarbete minimerades och underlagen digitaliserades i hög utsträckning. Det var guldläge för resan mot en digital ekonomifunktion.

 

2011 hade många fortfarande sina dammiga pärmar på kontoren. Företag gick från att ha fakturorna i pärmar och möjligtvis använda krångliga Excel-underlag, till att snabbt söka sig till smidigare, mer digitala lösningar, berättar Olle Rydqvist, medgrundare till PE Accounting.

PE såg behovet av automation redan från start

Digitalisering i all ära, men något som gjorde att vi drog ifrån våra kollegor i branschen var vårt fokus på automation. Vi insåg redan från start att digitalisering bara är ett steg på vägen mot det som verkligen skapar affärsvärde, nämligen att automatisera det som går. Vi ville inte bara digitalisera ekonomifunktionen, utan vi ville ta det hela vägen till automatiserade processer. Behovet av att lägga minimal tid på bokföring och ändå veta att det blir 100% rätt var så starkt redan för 10 år sedan och är lika viktigt än idag.

Vi var som Spinning Jenny under industrialiseringen, men för redovisningen under digitaliseringen. – Andreas Granstedt, grundare av PE Accounting.

Resan har inte varit helt friktionsfri. Att vara med och förändra sättet världen ser på bokföring är ingen enkel uppgift. Det kräver tålamod och det kräver en förmåga att hjälpa kunderna att förändra invanda mönster. Göra saker på ett nytt sätt.

Jag kommer ihåg första kundmötet med Olle och Andreas, de var väldigt entusiastiska när de pitchade in den briljanta idén att på ett smidigt och enkelt sätt hjälpa oss med ekonomin. Vi var helt nystartade och hade ingen ekonomifunktion, men de var övertygade om att vi inte behöva en ny ekonomifunktion på 10 år. Och det stämmer fortfarande! Jag var lite skeptisk till att allt nu skulle automatiseras, men det är så sjukt smidigt och enkelt på alla punkter. – Staffan Gustavsson, Vården.se (en av PE Accounting allra första kunder).

Bokföring är dock inte det hetaste ämnet för kunderna. Det är mer ett nödvändigt ont och något som lagstiftningen kräver. Så hur lyckas man skapa intresse och relevans trots lågt intresse? Genom att göra det svåra på ett enkelt sätt.

Vi insåg att det krävdes två saker för att göra bokföringen mer relevant för företagen. Den behövde vara lättbegriplig och i realtid. För att ha realtidsuppdaterade siffror hela tiden så kunde inte människor göra jobbet utan det krävdes automation. – Olle Rydqvist, grundare av PE Accounting.

Framgången ligger i hög automatisering och riktigt kunniga ekonomer på PE

Idag finns det flera kollegor i branschen som automatiserar stora delar av ekonomiprocesserna och utvecklingen går framåt starkt. Det som fortfarande gör PE Accounting unika är att allt finns samlat i ett system, vilket ger en högre automationsgrad än många andra lösningar. Vi såg behovet av automation när andra tittade på digitalisering. Det gör att varje modul i systemet hänger ihop för att möjliggöra minimal manuell administration och maximal automatisering. Dessutom har vi redan från start fokuserat på riktigt kunniga ekonomer. Det som automatiseringen inte gör ska våra ekonomer stötta kunderna med och då krävs det hög kompetens inom redovisning och bokföring.

Vi har lyckats otroligt bra hittills. Samtidigt har vi bara skrapat på ytan kring vad som faktiskt är möjligt. Både i antalet företag vi kan hjälpa och de möjligheter som ny teknik ger oss. – Pontus Björnsson, VD på PE Accounting.

Bulkarbete kommer att automatiseras ännu mer framöver

I framtiden kommer ännu mer bulkarbete att automatiseras. Här kan AI komma in och höja graden av automatisering till att närma sig 100%. När de automatiserade processerna och systemet gör det mesta av rutinuppgifterna så kommer vi att se ett skifte mot att CFO’n blir den absolut viktigaste rollen i ekonomifunktionen, medan övriga roller skulle kunna köpas in som en tjänst istället.

De ekonomer som idag jobbar med repetitiva uppgifter kommer att ersättas med automatiserade lösningar. Däremot kommer marknaden skrika efter mer kvalificerade ekonomer som kan göra något vettigt med analysen och underlagen. Olle Rydqvist, grundare av PE Accounting.

Outsourcing kommer att öka radikalt de kommande åren. Men det är kombinationen av maskin och människa som kommer att skilja de framgångsrika lösningarna från de övriga på lång sikt. – Pontus Björnsson, VD på PE Accounting.

Digitalisering räcker inte längre. Vi vill förändra sättet världen ser på bokföring och vi gör det med användaren och automation i fokus. Boka en kostnadsfri konsultation med en av våra experter så visar vi dig hur automatiserade processer kan underlätta just DIN vardag.

Dela denna post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Relaterade artiklar

Boka en demo

Kom igång med PE

Över 1000 bolag har redan hoppat på framtidens sätt att driva företag. Är det din tur nu?