Kidbrooke – från konsulttimmar till mjukvaruvärldens nostradamus
Hur påverkas ni av krisen?
– Jag insåg snabbt att vi skulle klara det här riktigt bra, men att det hade varit en annan situation om vi inte precis innan krisen lyckats stänga en för oss otroligt viktig affär. Två veckor innan hade vi nämligen tagit det sista klivet och blivit ett bolag som säljer våra egna mjukvaror och inte bara konsulttimmarna. Den första riktigt stora affären var på plats, signerad och allt, berättar Fredrik.
– Det innebar att vi istället för att jaga nästa konsultuppdrag eller se stora projekt pausas hade en mer hållbar affärsmodell där vi inte måste slåss för varje timme när företag ser över sina konsultkostnader, säger Fredrik.
Vad gjorde ni innan och hur gick den viktiga omställningen till?
– Vi har alltid varit väldigt specialiserade på beräkningstekniska uppdrag inom bland annat risk och arbetat nära våra kunder. Det har lett till att vi ofta har haft långa uppdrag som till slut legat väldigt nära de större strategiska besluten hos våra kunder, vilket ibland varit en styrka men som också gjort affärerna långa och det har varit svårt att ha ett jämnt flöde av uppdrag, berättar Fredrik.
– 2018 kunde vi se lite av en sättning i vår bransch, den växte inte på samma sätt som tidigare. Efterfrågan på konsultstödet körde fast men något annat började växa fram i dess ställe. Den första indikationen var att konsultuppdragen allt oftare resulterade i att vi utvecklade någon form av algoritmer eller mjukvara tillsammans med våra kunder. Kunderna behövde sedan hjälp löpande med uppdateringar och support. De blev på sätt och vis beroende av oss utan att det blev en riktigt optimal lösning för någon, säger Fredrik.
– Vi fick till slut frågan rakt ut från flera kunder, ”kan ni inte utveckla och sälja mjukvaror som ni äger och driftar istället? Vi tänkte att det absolut kunde vara en bra idé. Det skulle göra det möjligt för oss att utveckla det vi såg var möjligt istället för att begränsas av uppdragens omfattning. Trots allt var det så att många ännu inte bad om de realtidsuppdaterade lösningar vi visste var både möjliga och nödvändiga för att anpassa tjänster för nya beteenden, förklarar Fredrik.
– Vi ville dessutom fokusera ännu mer på att simulera och förutse olika scenarios ända ner på personlig nivå, något som är användbart i alltifrån pensionssparande till likviditetsprognoser och ja, egentligen är allt möjligt. Vi påbörjade en förändringsresa som pågick från 2018 och under hela 2019. Vi omorganiserade och ställde om från ett nästan rent konsultbolag till att vara ett företag med 90% fokus på att utveckla och sälja våra egna mjukvaror och endast 10% rena konsultuppdrag, fortsätter Fredrik.
– Vår första stora affär som ren mjukvaruleverantör påbörjades långt innan den tillslut skrevs under och sen kom coronakrisen. Långt hårt förändringsarbete hade lönat sig, precis på mållinjen, avslutar Fredrik.
Hur ser du på framtiden?
– Behovet av att förstå framtiden är större nu än någonsin och jag tror förståelsen för risk är i topp. Det kan gynna oss och behovet av våra mjukvaror. Digitaliseringen drivs dessutom på av att många sitter hemma. Vi kan mitt i allt detta tex hjälpa våra kunder leverera selfservice-tjänster med stöd av våra system och algoritmer. Det blir ett bra verktyg både för vår kund och deras kunder. Alla kan helt enkelt ta bättre beslut när de får hjälp med scenarios och riskbedömning på den nivå just de behöver, berättar Fredrik.
– Pensionssparande, försäkringar, investeringar och likviditet. Allt är egentligen möjligt med rätt data. Med det här är vi med och bygger en ny marknad. Tufft såklart, men också spännande och många är nyfikna, avslutar Fredrik.
Skulle du rekommendera andra konsultbolag att göra en liknande förändring?
– Det var såklart ingen enkel omställning att ställa om hela organisationen från konsulttimmar till att utveckla och sälja vår egen mjukvara, men har visat sig vara helt avgörande för att vi ska kunna utvecklas. Jag kan tänka mig att det finns många konsultbyråer därute som skulle kunna utveckla sitt erbjudande och ta fram mjukvara som de sedan säljer som ett komplement. Det kan ge intäkter som är mer återkommande och kan dessutom underlätta försäljningen överlag, förhoppningsvis kan vi inspirera fler till att utmana sin nuvarande affärsmodell, förklarar Fredrik.
Vad är det stora värdet med digital- och automatiserad redovisning från PE Accounting?
– Vi var tidigt kunder till PE Accounting och har växt tillsammans. Innan PE Accounting satt vi och stansade hundratals verifikat manuellt, vilket var väldigt tröttsamt och tog tid från annat som vi kunde få betalt för. Är du specialist och tar bra betalt för varje timme så blir det snabbt väldigt kostsamt att bränna timmar på manuell administration, berättar Fredrik.
– PE Accounting erbjuder helt enkelt en mer automatiserad redovisning. Det har såklart varit den stora uppsidan både innan och under krisen, Säger Fredrik.
– Vi uppskattar även att det finns ett öppet API för att utveckla integrationer. Det är verkligen riktigt bra för oss som vill kunna använda våra siffror lite som vi vill och även hjälpa andra med att hantera deras. Det är dessutom skönt att det hänger ihop med banken så jag kan ha en bra överblick och sköta allt på ett och samma ställe.
– Kombinationen människa och system är en annan stor fördel. Istället för att jag ska behöva kontakta flera olika leverantörer när något behövs så finns allt på ett ställe och jag vet att det finns ett helt team som kastar sig över att lösa en utmaning om jag ser något som kan göras annorlunda. Det är tryggt helt enkelt, vilket såklart är avgörande för mig som jobbar med riskbedömning, fortsätter Fredrik.
– Jag är lite av ett kontrollfreak och har hela tiden total insyn i allt som sker. Jag har däremot vant mig vid att behöva göra så lite som möjligt själva kring redovisningen, så numera blir jag lite ställd när jag väl faktiskt måste göra något själv mer än att titta på siffrorna, förklarar Fredrik.
– Precis som alla andra förväntar jag mig mer och mer realtidsuppdaterat stöd för mina beslut och där är PE Accounting och vi själva helt rätt i tiden, avslutar Fredrik.
Hur hanterar andra företag krisen?
Vi skriver löpande artiklar om hur våra kunder hanterar de utmaningar som började med coronakrisen. På så vis hoppas vi kunna bidra med inspiration till andra som befinner sig i en liknande situation och samtidigt visa hur redovisning med PE Accounting på olika sätt kan vara ett stöd när det sker stora förändringar i vår omvärld.
- Fruktdealen – Från mörker till innovation.
- Berotec satsar på giggarna när världen gungar.
- Pineberry satsar sig genom krisen!
- War Child – Erbjuder digital utbildning till barn i flyktingläger.
- My Dream Now – Knyter ihop ungdomar med näringslivet under krisen
- Hermes Group satsar på att bli Sveriges hållbaraste eventarrangör – trots en bransch i kris
Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Relaterade artiklar
Boka en demo
Kom igång med PE
Över 1000 bolag har redan hoppat på framtidens sätt att driva företag. Är det din tur nu?