Hur fungerar sparade semesterdagar?

2 min läsning • 9 maj 2022 • Lön

 

I sommar och semestertider finns det en del bra saker vi vill skicka med dig när planeringen för kommande semestrar ska sättas. Det är bra att ha koll på vad som gäller när det kommer till något som påverkar ditt liv så pass mycket – även som arbetsgivare har du ett stort ansvar för de anställda och att de får den vila och återhämtning som de har rätt till. Hur mycket semester har dina anställda kvar att nyttja?

Sommar, sol och semester. Bekymmersfritt och härligt. Tyvärr blir det ibland fel och då är det inte lika härligt. Det gäller att hålla koll på vad som gäller när det kommer till semester, sparade semesterdagar och semesterskuld. Är du anställd kan du komma att behöva ta ut dagar för att säkerställa att du tagit tillräckligt med semester.

Sparade semesterdagar

En arbetsgivare har en skyldighet att säkerställa att de anställda tar ut minst 20 dagar under ett semesterår. Detta innebär att en anställd med 25 dagar i semesterrätt max får spara 5 semesterdagar till nästkommande semesterår. Anställd med 30 dagar i semesterrätt får alltså spara 10 semesterdagar.

När övergången till ett nytt semesterår sker redovisas alla kvarvarande betalda semesterdagar från föregående semesterår som sparade semesterdagar.

 

En arbetsgivare måste säkerställa att den anställde har möjlighet att nyttja sina sparade semesterdagar. Viktigt att tänka på är att årets betalda semesterdagar måste nyttjas innan man kan börja använda sina sparade semesterdagar. Inom 5 år måste den anställde ha möjlighet att nyttja sina sparade dagar** (är du arbetsgivare är det viktigt att kontrollera att inte någon sparar på sig alldeles för många semesterdagar så att det sen blir svårt att nyttja dem).

Obetald semester

Vid övergången till ett nytt semesterår kan det hända att en anställd har obetalda semesterdagar kvar, t.ex om någon är nyanställd under året. De obetalda semesterdagarna kan inte sparas på något sätt, har de inte nyttjats så försvinner de i nästkommande semesterår (givet att man tjänar in sin fulla semesterrätt).

Förskottsdagar

Om ni har en sådan semestermodell som innebär att nyanställda får förskottsdagar under sitt första anställningsår så kommer eventuellt kvarvarande sådana också försvinna vid övergången till ett nytt semesterår. Ska den anställde ha tillgång till förskottsdagar även under sitt andra anställningsår så kontakta din ansvariga konsult på PE så hjälper vi dig att se över detta och fixa så att det blir korrekt.

Semesterskuld

Kom också ihåg att semesterdagar, även sparade från tidigare år, utgör en del utav bolagets semesterskuld. Ju fler semesterdagar som sparas desto högre blir alltså bolagets skuld i bokföringen till de anställda.

För dig som användare

I kommande månadsbokslut innan sommaren så kommer din PE-konsult kontakta dig och ge mer information om status kring er semesterskuld och se över hur ni ligger till med era sparade semesterdagar. Så passa på att lyfta om ni har några funderingar så hjälper vi gärna till.

 

Systemet kommer inte utföra någon korrigering per automatik om fler semesterdagar sparas än vad som är tillåtet, detta behöver du som arbetsgivare kontrollera. Efter 5 år så händer inget per automatik i systemet med de sparade dagarna, kontakta din ansvariga konsult för att få hjälp med ev åtgärder.

Dela denna post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Relaterade artiklar

Boka en demo

Kom igång med PE

Över 1000 bolag har redan hoppat på framtidens sätt att driva företag. Är det din tur nu?