Företagets ledning måste ha kontroll över ekonomin var och när som helst

Hjälp! Rasmus på ekonomi är sjuk, redovisningskonsulten svarar inte på mail, styrelsen kräver siffror inför nästa möte och någon måste in till kontoret för att få ordning på allt papperspysssel. Allt måste dessutom komma på plats inför bokslutet och du är just nu lite osäker på om något behöver göras åt likviditeten. Allt måste fungera och stressnivån är på max! Känner du igen dig lite i alla fall? Det är väl ändå dags att ändra på det nu när tekniken finns?

Under de senaste åren har PE Accounting hjälpt hundratals tjänsteföretag att ställa om sina ekonomiprocesser, allt från små företag med ett tiotal anställda till konsultjättar med flera hundra. Målet för samtliga har varit att ha kontroll över siffrorna hela tiden och kunna sköta allt på distans. Det häftiga är att vi har lyckats bra och kommit långt med både teknik och processer.

 

Förhoppningsvis kan denna erfarenhet inspirera företag till att bli lite proaktiv och lyfta behovet av plats- och personoberoende redovisning redan till nästa lednings- eller styrelsemöte.

 

PE Accounting vill även passa på och tipsa om vår guide ”Roadmap för automatiserade ekonomiprocesser” som du kan läsa för att få lite extra stöd i den interna dialogen.

Tekniken finns redan

Det kan låta lite som en utopi men faktum är att tekniken har kommit så långt att det är fullt möjligt att arbeta mer eller mindre helt person- och platsoberoende med företagets ekonomi, även utan stora komplexa ERP-system och årslånga omställningar med en massa dubbelarbete. Det har bland annat blivit möjligt tack vare att fler systemleverantörer och banker öppnat upp för bättre integrationer, att allt kan ske i ”molnet” och att hybridbyråer som kombinerar både redovisningskunskap, hög servicenivå och egna system utmanar traditionella aktörer.

 

Smartare system har dessutom underlättat processerna med alltifrån inläsning och tolkning till transaktionsflöden och rapporter. Utvecklingen går helt enkelt snabbt framåt och ni har möjligheten att ställa om i tid. Teknikens hävstångseffekt i form av effektivisering kommer bara öka och då är det lika bra att ni har allt på plats för att hänga med.

Vänta inte på nästa katastrof

PE Accounting har arbetat länge med både revison och implementering.  De flesta företag vi träffar har väntat med att göra en förändring tills det uppstått en allvarligare situation. Detta på grund av att de upplevt det som ett stort och riskfyllt beslut att byta ekonomisystem eller redovisningsbyrå. Då är tyvärr skadan ofta redan skedd.

 

De är onödigt att vänta. Det borde ligga i allas intresse att kunna arbeta smartare, att siffrorna stämmer och att alla kan arbeta varifrån de vill utan att det påverkar företagets redovisning och kontroll över ekonomin. I slutändan kan det vara en faktor som skiljer er från konkurrenter genom att ni har den effektivaste organisationen och dessutom har realtidsuppdaterade beslutsunderlag för att attackera en marknad under ständig förändring.

Börja själva eller ta hjälp direkt

Det kanske är svårt att veta var ni ska börja, så vi vill tipsa om vår roadmap som är full med workshops, mallar, listor, jämförelsetabeller och annat matnyttigt som underlättar er resa mot en plats- och personoberoende ekonomifunktion. Oavsett var ni befinner er så finns det konkreta tips som hjälper er vidare. Du kan förstås fråga mig eller mina kollegor också om du vill veta vad som fungerar för er bransch. Vi är specialister på tjänsteföretag, så där kan vi ge konkreta tydliga svar.

 

Nedanför finner ni några korta beskrivningar av innehållet och vad ni kan få ut av de olika delarna.

1. Behovsanalys

I den här delen får ni övningar och mallar för att kunna prata om hur ni arbetar idag, vad det egentligen kostar och vilka risker som finns. Läs för att få lite tankeställare eller djupdyk om ni har tid med en mer komplex intern analys.

 

  • Inventera befintliga system
  • Visualisera informationsflöden
  • Uppskatta tid- och kostnader för ekonomiadministration
  • Gör en enkel riskanalys

 

2. Mål med automatiserad redovisning

Här berättar vi mer om vad som är möjligt att automatisera och ger lite tankeställare kring hur ett förändringsarbete kring redovisningen skulle påverka er. Ni får dessutom lite tips för hur ni kan tänka kring uppföljning när siffrorna blir realtidsuppdaterade.

 

  • Vad går att automatisera?
  • Vad är möjligheten med automatisering?
  • Hur påverkar automatisering era beslut?

 

3. Upphandling av redovisningstjänster och ekonomisystem

En viktigt del för att verkligen ställa om till något nytt är att kunna jämföra tjänster och system eller hybridleverantörer. Det är förstås inte så lätt. Här får ni både förklaringar till vad som är digital- och automatiserad redovisning, vilka krav ni kan ställa på leverantörer och hur ni jämför dem.

 

  • Manuell, digital- eller automatiserad redovisning?
  • Ställ rätt krav på redovisningsleverantörer
  • Krav vid implementering
  • Skapa frågebatteri för att jämföra leverantörer

 

4. Implementering av nya tjänster och system

Automatisering av redovisning innebär att det i princip behöver bli 100% rätt, 100% av tiden. Det ställer höga krav på att ni får hjälp från början för att inte det ska bli fel som sedan upprepas i all oändlighet.

 

  • Förberedelser
  • Uppsättning
  • Live
  • Avstämning & överlämning

 

Ladda ner Roadmap del 4: Implementering.

 

I vår kunskapsbank hittar du samtliga delar av ”Roadmap för automatiserade ekonomiprocesser” inklusive mallar för jämförelser med mera.

Vill du veta hur PE skulle fungera för er?

u vet du att det finns alternativ och har stöd för att bli helt platsoberoende. Hör gärna av dig direkt till oss om du behöver bollplank längs vägen. Vi kan både ses helt platsoberoende och digitalt eller livs levande med kontor i både Stockholm, Göteborg och Malmö.

 

Vi är specialister på tjänsteföretag med 5-500 anställda och har många nöjda kunder.

Dela denna post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Relaterade artiklar

Boka en demo

Kom igång med PE

Över 1000 bolag har redan hoppat på framtidens sätt att driva företag. Är det din tur nu?