Lokal skörd hemkörd och digitala örtprovningar – i tuffa tider gror nya idéer hos cubegreens

X min läsning

cubegreens_800pxlArtikeln är en del av vår artikelserie om våra kunders utveckling under coronakrisen och hur de valt att hantera nya utmaningar. Foto: ©Joakim Säll. På bilden: Carl Grebing och Lill Grebing. 

Vår kund Cubegreens odlar sallad och grönsaker lokalt i en ombyggd fraktcontainer i Sickla med hjälp av ny hållbar teknik. Närmare hälften av deras omsättning försvann när Corona slog till. Carl och Lill Grebing som grundat företaget förstod att de måste tänka om och satsade på att nå ut direkt till privatpersoner med bland annat hemleveranser av den lokala skörden och helt digitala örtprovningar, on demand.

Vad var det som hände och vad gjorde ni för att anpassa er?

Det gick väldigt fort. En av våra stora kundgrupper, restauranger, var bland de som snabbt drabbades hårdast av krisen. När de flesta stannade hemma och inte gick på restaurang uteblev restaurangernas beställningar från oss. Vi förlorade närmare 50% av vår omsättning och det krävdes att vi tänkte om för att överleva.

Vi fick ställa om vår logistik, ta fram helt nya typer av erbjudanden och förbättra vår webshop för att nå ut direkt till privatpersoner. Vi satsade även på en något annorlunda örtprovning.

Vi erbjöd redan innan krisen örtprovningar på plats i Sickla med visningar av vår odling. Vi hade även en dialog med Atrium Ljungberg som ville erbjuda framtida boende i deras nya stadsdel Nobelberget en örtprovning där deltagarna också skulle ges möjlighet att få lära känna sina nya grannar. När det blev svårt att träffas fysiskt arbetade vi tillsammans fram en digital örtprovning istället. Resultatet blev att vi levererade ett kit med en rad ovanliga örter direkt hem till dem som skulle delta och sände örtprovningen live. Det blev väldigt lyckat, och även om de kanske inte lärde känna varandra lika mycket fick de en annorlunda och smakrik upplevelse.

Örtprovningen finns nu inspelad och på så sätt kan vi nu erbjuda vem som helst som vill prova nya smaker att göra det när de vill. De behöver bara beställa hem ett kit via vår hemsida och sedan aktivera den digitala örtprovningen. Det är enkelt att ta del av och vi har fått väldigt positiv feedback av de som testat hittills,” förklarar Lill Grebing.

cubegreens_arbetar_800pxl
Foto: ©Joakim Säll.

Hur fungerar ert sätt att odla?

Vi odlar vertikalt med hjälp av ett recirkulerande vattensystem, så kallad hydroponi, i en ombyggd fraktcontainer. På så sätt kan vi odla med 90% mindre vatten än vid vanlig odling och helt utan jord. Tack vare att vi kan styra klimatet in i minsta detalj så kan vi säkerställa att det blir så smakrikt och näringsrikt som möjligt, året om. Med hjälp av vertikal odlingsteknik och möjligheten att odla året runt, kan vi skörda 3-4 ton grönsaker per år, på en yta lika stor som två parkeringsplatser.

Vi vill bidra till en riktig förändring. Vi tror att många har tappat anknytningen till maten vi äter. Dagens livsmedelsproduktion sker oftast storskaligt och långt bort vilket gör att vi har svårt relatera till hur den har producerats. Hos oss odlas allt lokalt och det går det till och med att följa vad som sker i odlingen genom ett fönster och beställa hem dagens skörd. Det ger en svårslagbar närhet och bättre förståelse för vad vi äter, fortsätter Lill Grebing.

Hur använder ni PE Accounting?

Vi är på många sätt en annorlunda typ av verksamhet än vad PE eller för den delen kanske någon annan redovisningsbyrå och ekonomisystem är vana vid att hantera. Det gjorde att vi behövde mycket hjälp i början för att komma igång och hitta ett sätt att sköta redovisningen så effektivt som möjligt.

Något som betytt otroligt mycket för oss har varit det personliga stöd vi har fått genom hela implementeringen. Där har vi kunnat prata om hur själva processerna ska se ut för att det ska vara möjligt att arbeta effektivt och kunna fokusera på vår odling.

Det personliga bemötandet, tålamodet och erfarenheten vi har fått ta del av har bidragit enormt mycket till oss och gjort det möjligt att driva vår typ av verksamhet så effektivt det bara är möjligt. Jag ser mycket positivt på framtiden, både för lokalt odlade grödor och automatiserad redovisning

Nu återstår bara att fortsätta kämpa för att nå ut och bidra till en förändring som består,avslutar Lill.

Beställ örtprovning och grönsaker i Cubegreens webshop.

Hur hanterar andra företag kriser?

Vi skriver löpande artiklar om hur våra kunder hanterar de utmaningar som började med coronakrisen. På så vis hoppas vi kunna bidra med inspiration till andra som befinner sig i en liknande situation och samtidigt visa hur redovisning med PE Accounting på olika sätt kan vara ett stöd när det sker stora förändringar i vår omvärld.
Dela denna post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Relaterade artiklar

Boka en demo

Kom igång med PE

Över 1000 bolag har redan hoppat på framtidens sätt att driva företag. Är det din tur nu?