Coronainformation — omställningsstöd & utökat anstånd

2 min läsning • 4 januari 2022 • Coronainformation

 

Lagom till jul kom det fler restriktioner vilket nu också innebär förslag på fler stödåtgärder för företag. Än så länge är inget bestämt och stöden går inte att ansöka om men det vi har lärt oss från de senaste två pandemi-åren är att de föreslagna stöden med största sannolikhet  också kommer att gå igenom. Vi kommer att uppdatera här på vår blogg så snart det är bestämt och går att ansöka om dessa stöd. Nedan är de föreslagna stödåtgärderna för företag.

Omställningsstöd

Omställningsstödet som tidigare också funnits för bolag som har haft ett stort omsättningstapp på över 30 % föreslås nu att aktiveras igen för december månad. Förslag finns även förberett för att förlänga det till januari, februari och mars 2022 om restriktionerna fortsätter.

 

Omsättningstappet ska beräknas utifrån en referensperiod på året 2019. Beroende på hur mycket som bolaget har tappat i omsättning så kan du få upp till 70 eller 90 % av dina fasta kostnader som inte täcks av intäkter. Löner och hyror är exempel på fasta kostnader som kommer ligga till grund för beräkningen av stödet.

Möjlighet till utökade anstånd

De tillfälliga skatteanståndet som företag tidigare kunde få hos Skatteverket kan också komma att utökas. Idag är det begränsat så att anstånd för arbetsgivaravgifter och avdragen skatt högst kan beviljas för sju perioder. Men det här kan komma att utökas till tio perioder. Samma sak med moms för de bolag som deklarerar månadsvis.

 

För bolag som deklarerar moms kvartalsvis ska möjligheten till anstånd utökas från dagens två perioder till tre. Om detta förslag beslutas så kommer perioden som går att ansöka anstånd för att utökas och avser då oktober till december 2021. Förslaget ligger på bordet och föreslås att träda i kraft den 5 februari och anståndet ska likt tidigare gå att ansöka om retroaktivt.

 

De skatteanstånd som tidigare godkänts under pandemin löper ut för många bolag nu under början av 2022. Sedan tidigare finns redan ett förslag lagt som innebär att företag som behöver ska kunna förlänga det anståndet med ytterligare 15 månader om företaget samtidigt följer en avbetalningsplan. Allt för att hjälpa företag med en kanske redan ansträngd likviditet.

Korttidsstöd

En eventuell lagändring kan vara på gång som skulle ändra på det karenskrav som finns idag gällande korttidsarbete. Detta för att fler företag på så sätt ska kunna börja permittera anställda på nytt, även om inte ordinarie karenstid har löpt ut. Regeringen har inte lämnat mer information än så länge men förhoppningsvis kommer mer information inom kort.

 

 

Håll dig uppdaterad om det rådande Corona-läget genom att signa upp dig på ”insikter med PE”. Vi delar även med oss av kommande event, tips om skatt, ekonomi, automatisering, entreprenörskap och tillväxt. Klicka på knappen nedan och fyll i dina uppgifter så skickar vi våra nyhetsbrev till dig så länge du vill. Vi försöker vara så relevanta som möjligt för dig som är entreprenör, företagsägare, CFO eller CEO.

Dela denna post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Relaterade artiklar

Boka en demo

Kom igång med PE

Över 1000 bolag har redan hoppat på framtidens sätt att driva företag. Är det din tur nu?