Coronainformation — omställningsstöd, karensdag & sjuklönekostnader

2 min läsning • 17 januari 2022 • Coronainformation

 

Regeringen hade idag (17/1) en presskonferens för att presentera en ändringsbudget med nya förslag för att minska smittspridningen. Den innehåller bland annat en återinförd ersättning för karensavdrag retroaktivt från december och förlängningar av omställningsstöd till företag. 18 miljarder kronor kommer göras tillgängligt för att genomföra åtgärderna. 

Ersättning för karensavdrag

För att försöka minska på smittspridningen så att den som är sjuk verkligen stannar hemma och inte går till jobbet så vill regeringen åter igen införa den ersättning för karensavdrag som tidigare funnits. Det innebär att den anställde via Försäkringskassan skulle kunna söka om att få ersättning för det karensavdrag som gjorts på lön vid sjukdom som inträffat under perioden 8 december till och med 31 mars.

 

Även ersättning till riskgrupper och viss tillfällig föräldrapenning föreslår nu regeringen ska förlängas till och med mars 2022. I förslaget så vill de även slopa kravet på läkarintyg under ev. sjuklöneperiod som inträffar mellan den 19 januari och 31 mars 2022.

Ersättning för sjuklönekostnader

Tidigare under pandemin har företag kunnat få ersättning på månadsbasis för sjuklönekostnader. Detta också för att företag ska säkerställa att deras anställda är hemma och sjuka när de faktiskt är det. I regeringens nya förslag så vill de återinföra detta under perioden december 2021 till och med mars 2022.

 

Ett företags sjuklönekostnader deklarerar vi på månadsbasis i arbetsgivardeklarationer så Skatteverket har redan information om respektive bolags sjuklönekostnader och det kommer därför regleras per automatik via företagets skattekonto om företaget haft sjuklönekostnader under denna period.

Utökat omställningsstöd

Företag som har tappat mer än 30% av sin omsättning kan ansöka om omställningsstöd, det stödet utökas nu med upp till fyra månader. Tidigare har besked kommit om att stödet kommer gå att ansöka om för perioden december 2021 till och med februari 2022 men kan komma att utökas även till mars 2022 beroende på utvecklingen av pandemin. Detta stöd måste även godkännas utav EU-kommissionen då det klassificeras som ett statsstöd.

 

I ändringsbudgeten hanteras även delar som idrott, kultur och sjukvård som inte noterats om här.

 

Håll dig uppdaterad om det rådande Corona-läget genom att signa upp dig på ”insikter med PE”. Vi delar även med oss av kommande event, tips om skatt, ekonomi, automatisering, entreprenörskap och tillväxt. Klicka på knappen nedan och fyll i dina uppgifter så skickar vi våra nyhetsbrev till dig så länge du vill. Vi försöker vara så relevanta som möjligt för dig som är entreprenör, företagsägare, CFO eller CEO. 

Dela denna post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Relaterade artiklar

Boka en demo

Kom igång med PE

Över 1000 bolag har redan hoppat på framtidens sätt att driva företag. Är det din tur nu?