Världens mest effektiva årsredovisning eller deckargåta?
En årsredovisning kan lätt bli lite av en deckarklassiker med flera utredningar som alla ska göras för att årsredovisningen ska bli rätt. Oväntade misstänkta bovar såsom glömda utläggsrapporter, missar i bankavstämningen, slarv med semesterskulder och felaktiga periodiseringar kan dyka upp och försvåra arbetet. Det gör det svårt för företagets ledning att använda redovisningen för att planera kommande år samt kostar årligen stora summor i tid och pengar för att reda ut fel.
Små företag är oftast mindre processdrivna och gör fler misstag som kräver mer detektivarbete medan större har strukturer för allt men inte nödvändigtvis de mest effektiva.
Här är tre snabba tips för att både små och stora aktiebolag ska kunna arbeta effektivare med målet att få världens bästa årsredovisnin.
3 konkreta tips för att effektivisera årsredovisningen
Hur lång tid som krävs för att sammanställa en årsredovisning varierar rejält beroende på hur mycket tid som ägnas åt att förbereda arbetet under året. I princip ska själva bokslutet inte behöva vara svårare än ett månadsbokslut om redovisningen sköts löpande och eventuella mysterier reds ut längs vägen. Här är tre rekommendationer som ger rätt fokus och underlättar årsredovisningsarbetet.
1. Skjut inte upp det oundvikliga!
Det kan vara lite av en årlig tradition att ägna övertidstimmar med kvällskaffe åt att reda ut ouppklarade banktransaktioner, jaga utläggsrapporter och bedöma hur rimligt det egentligen är att IT-Bengt har 300 semesterdagar kvar. Alla får vara mästerdetektiver och i bästa fall har man roligt tillsammans.
Ett alternativ som inte ger lika mycket utrymme för umgänge men minskar risken för långa utredningar är att siffrorna helt enkelt är på plats och stämmer löpande. Då blir årsredovisningen mer av en avstämning än ett tungt utredningsarbete.
Gör så här: Stresstesta de strukturer ni har idag genom att ställa redovisningskritiska frågor och se hur lång tid det faktiskt tar att få fram korrekta siffror varje dag, vecka eller månad. Fokus måste vara på att kunna sköta all redovisning så effektivt som möjligt, att allt periodiseras rätt och uppdateras löpande under året. När så mycket som möjligt är på plats blir årsredovisningen inte bara mer rätt, det går också att använda den bättre som beslutsunderlag för t.ex. utdelning, budgetering och eventuella periodiseringsfonder.
2. Alla är misstänkta, så ta i med hårdhandskarna
Med rätt musik i hörlurarna går det kanske att ha tålamod med krånglande system eller vänta medan ekonomiassistenten tillsammans med redovisningskonsulten likt Sherlock Holmes försöker reda ut varför senaste trettio fakturorna bokförts på marknadsföringskontot. Däremot så börjar det helt plötsligt bli dyrt när fast fakturering missats, transaktioner hamnat på avvägar eller stora utgifter inte är en del av planeringen.
Gör så här: Skapa er en bild av vilka system, anställda och leverantörer som påverkar hur effektivt ni arbetar med er redovisning och hur frekvent siffrorna uppdateras. Håll utkik efter lösningar där antalet manuella mellansteg minimeras och risken för fel är så liten som möjligt.
Redovisningsbranschens system- och tjänsteflora utvecklas snabbt och leverantörer kan idag konkurrensutsättas i helt annan utsträckning än tidigare. Det krävs inte längre stora komplexa affärssystem och oändliga konsulttimmar för företag som är lite större och standardiseringar har gjort det är lättare för små- och medelstora företag att byta leverantörer.
Skapa en tydlig lista över krav och fyll i hur olika tjänster och system löser problemen. Det kan ta lite tid, men det går faktiskt att ställa höga krav även internt på t.ex. tidrapportering, utläggshantering och fakturering. Bra processer och tjat lönar sig. Så våga vara jobbiga. Kanske går inte allt att göra som ni önskar er idag, men det resulterar i alla fall i mer och mer effektiva processer som ger resultat på sikt.
3. Vem är mördaren? Ingen vill bli överraskad
Några av ägarna har kanske redan börjat shoppa, det går ju bra i år och blir säkert utdelning! Det är guld och gröna skogar tills Nils glider in med en säck kvitton. Han är i övrigt inte någon klassisk förövare utom just när det gäller utläggsrapporteringen. Det borde väl inte påverka så mycket tänker du, men när ni räknar på det har siffrorna bytt färg från svarta till röda. Det som varit en glad köpresa blir en oväntad överraskning och ingen vill stå för tårtan.
Gör så här: En rad klassiska överraskningar går att undvika med rätt struktur, kompetens och systemstöd. Om ni brukar stöta på en viss typ av fel, se över varför just de uppstår och ta ett aktivt beslut om att det inte är rimligt att det ska ske igen. Låt nya processer för redovisningen bli ett prioriterat ledningsbeslut och se över era förbättringsområden tillsammans.
Några snabba exempel på möjliga förbättringsområden och lösningar
- Det finns idag system som underlättar mer problematiska delar av redovisningen såsom kvittorapporteringen och dessutom knyter ihop det med bokföring och resultat i ett och samma system.
- Fakturering kan i vissa fall automatiseras och tidrapportering kan kopplas tydligare till projekt och fakturor.
- Banktransaktioner kan med rätt systemuppsättningar matchas mot leverantörs- och kundfakturor.
- Kontouppsättning kan rationaliseras och bli mer uppföljningsvänlig så risken för misstag minskar.
- Periodiseringar av allt ifrån försenade fakturor till löner- och utlägg kan underlättas drastiskt med rätt systemstöd.
Det mest avgörande kommer inte bara vara de system ni väljer utan de strukturer ni sätter upp och hur de implementeras.
Lös mysteriet! Världens bästa årsredovisning börjar I era processer
Processer, processer, processer! Vi kan inte nog tjata om hur viktigt det är. Även den mest mystiska deckaren har trots allt ett slut och lösningen är oftast inte den man trodde i början.
Så våga ifrågasätta ert eget arbete, er byrå och era system. Lyft upp effektivisering av redovisningen på nästa ledningsmöte.
Ett bra sätt att komma igång är att kika på vår roadmap för automatisering av redovisningen. I den hittar du processer och stöd oavsett var ni befinner er i resan mot en effektivare löpande redovisning och i slutändan snabba årsredovisningar som stämmer.
I guiden går vi igenom fyra steg mot effektivare redovisning
1. Behovsanalys – Förstå nuläget och vad som borde gå att göra effektivare
2. Mål – Sätt upp mål för förändringen och förstå bättre vad det innebär för er
3. Upphandling – Ställ rätt krav och ta hjälp med att framtidssäkra era processer
4. Implementering – Förbered er inför omställningen och arbeta rätt med implementeringen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Relaterade artiklar
Boka en demo
Kom igång med PE
Över 1000 bolag har redan hoppat på framtidens sätt att driva företag. Är det din tur nu?