Hitta lönsam tillväxt i en lågkonjuktur — Tillväxttips #2

2 min läsning • 20 juni 2023 • Tillväxt

Hitta lönsam tillväxt i en lågkonjunktur – ja, hur HITTAR du det egentligen? → Tillväxttipset # 2 👇

 

💡Lönekartläggning!

 

Genom att kartlägga hur ditt bolags löner står sig mot branschen kan du proaktivt skydda företaget från oförutsedda uppsägningar på grund av missnöje hos anställda över att inte ha marknadsmässig lön – och du kan också gardera dig för när en anställd vill ha mer i lön.

 

Personal är den största kostnadsposten för företag och genom att använda lönekartläggning kan du arbeta proaktivt på två sätt:

 

1. När en anställd vill ha mer i lön kan du jämföra dennes lön med branschen, rollen och regionen för att få rätt argument att ge rätt lön till personen. Om den anställda kräver mer i lön på grund av att hen kanske inte anser sig ha marknadsmässig lön, kan du enkelt och tryggt visa på rätt underlag genom lönekartläggning. Kostnadskalkylen för att ge en anställd t.ex. 3 000 kr mer i månadslön kostar företaget (inklusive avgifter och skatter) cirka 58 000 kr per år.

 

2. När en anställd är underbetald och väljer att avsluta sin tjänst hos dig utan att du får möjlighet att justera lönen. Många anställda är rädda för att förhandla om lönen trots att de känner missnöje över den. Istället söker de sig till en annan arbetsgivare som erbjuder högre lön istället för att faktiskt prata med sin chef om en eventuell löneökning. Kostnadskalkylen för att behöva ersätta en anställd som slutar kan kosta företaget mellan 50 000 och 500 000 kr (beroende på rekryteringskanal, utfasning, utbildning och förlorade intäkter på grund av personalbrist).

 

Och då har vi ännu inte nämnt kostnaderna för en felrekrytering! Snittkostnaden för en felrekrytering ligger på 700 000 kr. Det är en riskabel affär att inte kartlägga löner och se till att de är marknadsmässiga!

 

Med hjälp av lönekartläggning kan du proaktivt behålla nyckelpersoner i organisationen med rätt lön – samtidigt som du kan föra fram rätt argument vid löneförhandlingar för att säkerställa marknadsmässig lön.

 

Vill du veta mer om lönekartläggning och få fler tillväxttips? Ta en titt på vårt webinar där panelen bestående av Måns Alfven från Alfvén & DidriksonElin Lundström från Upsales och Sofie Ovesen från PE Accounting diskuterar lönsam tillväxt i lågkonjunktur!

Dela denna post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Relaterade artiklar

Boka en demo

Kom igång med PE

Över 1000 bolag har redan hoppat på framtidens sätt att driva företag. Är det din tur nu?