Historien om PE

Sedan grundandet av PE Accounting, har visionen varit att ge entreprenörer, företagsledare och ekonomichefer en möjlighet till kontroll i ekonomin, effektiva och förenklade processer och uppdaterade beslutsunderlag. I slutändan bygger detta mer framgångsrika och lönsamma bolag.

 

Det första utkastet till PE Accountings affärsplan skrevs i pannlampans sken, 5200 meter över havet i Himalaya. Det avgörande SMSet skickade grundaren – Andreas Granstedt – vid första kontakt med mobilnätet, tre dagar senare.

I pannlampans sken

Andreas Granstedt hade drivit olika bolag i nästan 10 år. Till en början hade han ofta outsourcat ekonomin, till såväl stora redovisningsbolag som den lokala byrån på hörnet. Men efter en ständig känsla av brist på kontroll, ett släpande beslutsunderlag och eskalerande konsultkostnader tvingades han till slut alltid att anställa en ekonomichef för att få kontroll på ekonomin när bolagen vuxit.

 

Nu hade han tröttnat. Han hade helt enkelt saknat den outsourcade ekonomifunktion han själv velat köpa; en effektiv lösning till ett fast pris, där han hade kontroll på ekonomin och alltid arbetade med uppdaterade beslutsunderlag.

 

Lösningen var inte långt borta – den 21 oktober 2010 hade Proaktiv Ekonomi startats, mitt under en vandring i Himalaya.

Andreas Granstedt grundare PE Accounting kom på idén på toppen av Himalaya
Grundarna PE Accounting

Idén blir verklighet

Men Andreas kunde inte bokföra, och det system han börjat utveckla skulle visa sig vara felbyggt. Han insåg ganska snart att han inte skulle klara det själv och tog därför in den tidigare utvecklingschefen Matthias Hjalmarsson som ansvarig för all utveckling, samt Olle Rydqvist med bakgrund inom revision som delägare och medgrundare.

 

På dagen ett år efter att idén fötts i baslägret vid Island Peak börjar den första redovisningsekonomen: Lisa Granstedt.

 

De fyra sätter vid julbordet år 2011 ett mål – att dubbla antalet anställda till nästa års julbord… Och det gick, flera år i rad!