Webinar

Webinar – Så gör Upsales för att arbeta mer datadrivet med PE Accounting och SQL!

UPSALES EGEN BI-LÖSNING OCH PE ACCOUNTING GJORDE DET MÖJLIGT ATT FÅ BÄTTRE BESLUTSUNDERLAG

 

Upsales stod år 2019 inför en stundande börsnotering och behövde få bättre och mer frekvent koll på siffrorna än vad man får i en balans- eller resultatrapport. Genom att ta fram en egen BI-lösning och kombinera denna med PE Accountings tilläggstjänst SQL Analytics kunde de kombinera bokföringsdata med säljdata och ta fram skräddarsydda och realtidsuppdaterade siffror hur enkelt som helst.

 

Idag är det helt enkelt möjligt för små- och medelstora bolag att arbeta datadrivet med sina ekonomiska siffror och realtidsuppdaterade KPI-uppföljning på samma sätt som tidigare bara varit tillgängligt för större bolag med kostsamma affärssystem.

 

Med vår tilläggstjänst SQL Analytics går det enkelt att använda uppdaterade siffror direkt från bokföringen i vilket BI-system man vill, läsa in data direkt i det skräddarsydda styrelsedokumentet eller skapa unika rapporter direkt i vårt ekonomisystem.

Webinaret

Program

Den 22 januari 2020 hade vi ett frukostseminarium tillsammans med Upsales där Olle Rydqvist och Upsales VD Daniel Wikberg berättade om hur man kan använda databasspråket SQL tillsammans med sitt BI-system för att få ut styrkan ur sitt ekonomisystem. Mer än 50 personer närvarade på detta inspirerande event och lika många på distans via vårt webinar.

 

SKILLNADEN API OCH SQL

Vårt API är öppet och gratis att använda. Det används för att skjuta in och plocka ut specifik data i PE och ställer lite högre krav på sin användares IT-och ekonomikunskaper. Därför tog vi med hjälp av databasspråket SQL fram färdigpaketerade rapporter som finns tillgängliga med vårt tillägg SQL Analytics. Med hjälp av SQL Analytics kan alltså vem som helst plocka ut och kombinera data med ekonomidatan i PE och hålla koll på viktiga KPI:er och nyckeltal, något som bara större bolag haft möjlighet att göra tidigare.

 

SKRÄDDARSY RAPPORTER MED SQL

SQL är ett språk som används för att ge kommandon eller ställa frågor till en databas. Det kan användas för att söka, göra urval och uppdatera en databas. Genom att skräddarsy rapporter med SQL är det nu möjligt att ställa mer specifika frågor om just bokföringsdata i olika system. Det gör att medarbetare med rätt kunskaper i SQL kan skapa visualiseringar och skräddarsydda rapporter i en mängd olika program. Exempelvis kan ni använda PE Accounting som en datakälla i Excel och uppdatera ark med tabeller och grafer genom en enda knapptryckning. Det går även att använda data i en rapporteringslösning så som Qlik, Dear Lucy eller Power BI enklare med denna lösning.

 

HUR KOMMER JAG IGÅNG MED SQL ANALYTICS?

Är du kund hos PE Accounting?
Hör gärna av dig till teknik om du vill veta mer eller testa SQL access för ert företag. Du som själv utvecklar får gärna spana in får SQL dokumentation här.

Är du nyfiken på PE Accounting och vill veta mer?
Fyll i ett kontaktformulär så tar vi kontakt så fort vi kan. Vi är nyfikna på dina utmaningar och på hur du skulle kunna ha stöd från mer tillgänglig bokföringsdata i din verksamhet.

Vår tjänst är som bäst för företag med 5-500 anställda som säljer någon form av tjänst, tex. konsulttjänster eller en smart SaaS-lösning så som en digital licensprodukt.

Så fick upsales fram kraften ur siffrorna

Vår kund och CRM-leverantören Upsales har tagit det till en helt ny nivå. När de år 2019 stod inför en stundande börsnotering ställdes det nya, högre krav på uppföljning. Det här tog alldeles för lång tid att ta fram själva och de ville inte heller ta in en ekonomiassistent för att arbeta med en lösning som ändå inte var hållbar i längden.

De tog därför själva fram en BI lösning där de kombinerade data från PE med sitt eget CRM. Idag kan Upsales ta fram alla möjliga rapporter ur sitt BI system helt själva och på kort tid, utan att en tekniker eller erfaren ekonom måste vara inblandad.

Exempel på vad Upsales lyckats ta fram med sin BI-lösning:

 

  • Kostnadskontroll. En VD för ett medelstort bolag kan känna sig extra nojig över kostnader och likviditet och vilja kolla bankkontot frekvent. Ju mer företaget växer, desto mer paranoid blir man. Och inte blir det bättre när ansvar ska delegeras personer som kanske inte känt den här stressen. Lösningen blir då en kostnadskontroll. Då ser VD:n direkt vad pengarna läggs på och vad som håller på att sticka iväg i kostnad. Det här ger större kontroll och därför mer mod att våga delegera och bygga organisationen utan att lägga onödig tid på uppföljning

 

  • Prognoser. Prognosen plockar information från olika system, bla PE Accountings ekonomisystem och Upsales egna CRM och visar huruvida man borde släppa kunder, säga upp lincenser osv

 

  • Kassaflödesanalys. Det har tidigare varit väldigt dyrt och bökigt för mindre bolag att ta fram en pålitlig kassaflödesanalys. Men med denna BI lösning kan även mindre och medelstora bolag ta fram en som dessutom är i realtid

 

  • Uppföljning av kundfakturor. Hur går det för olika säljare? Inbetalningstider? Strular någon kund? Det går snabbt att se om det finns några problem i organisationen. Istället för att behöva gå runt och tjata kan man på några minuter få fram en rapport och skicka till säljarna. Den här rapporten upplever Upsales har landat bra i organisationen och deras kundkredittid har blivit lägre. Rapporterna kan skickas till företagets Slackkanal, mejl eller via andra kanaler.

 

I Upsales pipe ligger också att ta fram rapporter för sälj-och marknadskostnader på regionnivå jämfört med tillväxt och att kombinera data från Adwords, LinkedIn med Upsales med personal-och övriga kostnader i PE för att följa upp hela tillväxtmaskineriet.

 

RÄTT DATA BLIR EN TRYGGHETSFAKTOR

Att använda data på det här sättet är inte bara ett styrmedel utan också en trygghetsfaktor. Upsales VD Daniel Wikberg menar att de nu vågar agera snabbare för att de snabbt ser om något inte fungerar och därför kan styra om i tid. Man vågar agera lite mer framåtlutad och satsa mer pengar på tillväxt utan att riskera att tappa kontrollen på kostnadsmassa eller likviditet. Det finns en stor tillit till siffrorna.

Kontakta oss

Vill du komma igång med klimatredovisning?  Fyll i dina kontaktuppgifter här så kontaktar vi dig för en konsultation!