Vågar du trotsa skjuta-upp sjukan och fatta beslut om ny ekonomilösning?

6 min läsning • 17 juni 2022 • Ekonominyheter

 

Om du fick 30 minuter i present av oss nu – hur skulle du använda tiden? Skulle du ta tag i beslutet om ekonomilösning, som du bearbetat och analyserat i veckor, kanske månader? Eller skulle du fastna och kanske tänka att det behöver landa lite till? 20% av Sveriges befolkning skulle förhala beslutet. Det är nämligen enklare att exempelvis slö-surfa på mobilen istället för att våga ta tag i svåra frågor. 

Har du hört talas om ”skjuta-upp sjukan”?

Alla skjuter upp svåra eller jobbiga beslut ibland. Det är mänskligt. Vi är till och med programmerade till att undvika sådant som känns jobbigt eller obehagligt. Så vi fattar att det är enklare för dig att surfa in på LinkedIn och scrolla lite istället för att ta tag i beslutet om nytt ekonomisystem. För det är ju lite obehagligt att faktisk fatta beslutet. Ni kommer ju att förändra sättet ni jobbar på och alla kommer inte älska det från dag ett. Så de flesta skjuter fram beslutet, men några lider till och med av ”skjuta-upp sjukan”.  

 

Det är inget vi hittat på, utan det är när du börjar skjuta upp besluten vanemässigt så att det blir kontraproduktivt. Det vill säga ditt förhalande hindrar dig från att nå uppsatta mål. För jobbet kommer ju att kvarstå när du surfat klart på LinkedIn. Ingen Youtuber kommer att trolla bort era manuella mellansteg i boksluten så att du kan stänga månaden snabbare framöver. Eller vi har inte varit med om det än i alla fall.  

 

För att minska manuell handpåläggning och automatisera det som går i din ekonomiprocess krävs nämligen ett beslut och rätt systemstöd. Och beslutet är ditt – surfa vidare eller ta tag i beslutet?

Minska stressen genom att sluta förhala beslut

Chefstidningen kunde vi redan för flera år sedan läsa att prokastenering, som skjuta-upp sjukan, egentligen är vår nya folksjukdom. Vi blir fler och fler som drar ut på viktiga beslut och hoppas att det löser sig. 

 

Det ironiska är att stressen över att fatta beslut gör att många förhalar och skjuter upp beslutet. Men studier visar att människor som förhalar saker har högre stressnivå samt mår och presterar sämre. 

 

Så kanske är det dags att släppa scrollandet och ta tag i beslutet om ekonomilösningen som bygger din framtida funktion.  

 

För vill du lägga mindre tid på administration och mer på att utveckla din verksamhet så är det vägen att gå. Och du kommer att få massa tid över till att kolla youtube-klipp eller surfa på LinkedIn sedan om du vill. 

Ett automatiserat affärssystem hjälper dig att klara kriser bättre

De senaste åren har varit minst sagt turbulenta. För många organisationer har den skakiga omvärlden gjort att projekt stått still. Inte nog med att vi som människor är programmerade till att undvika svåra beslut, en osäker omvärld kan dessutom ge hela organisationen skjuta-upp sjukan.  

 

Att byta ekonomilösning är förmodligen inte högst upp på din prioriteringslista när kriser avlöser varandra, vi förstår det. Men frågan är om du har råd att vänta? 

Lösningen sitter i era ekonomiprocesser

De flesta som undviker beslutet om att införa moderna ekonomiprocesser och system intalar sig själva att det inte är ”rätt läge nu”, att de behöver ”få ordning på några interna saker” först, att de ”har för mycket att göra nu” och så vidare.  

 

Men du vet ju att ”rätt läge” inte kommer att infinna sig av sig själv – du måste bara bestämma dig och köra.  

 

Så om du vill:  

  • Ha en mer skalbar ekonomilösning som växer med dina behov. 
  • Ha bästa förutsättningar för att hantera framtida kriser och omställningar.  
  • Släppa förlegade system och arbetssätt och kliva in i den automatiserade världen. 
  • Sluta stressa och må dåligt över allt ni inte hinner med på ekonomi.  
  • Ha full transparens och kontroll över era siffror, hela tiden.  
  • Undvika den smittsamma skjuta-upp sjukan.  

 

Då ska du:  

  • Sätta rätt ekonomiprocesser på plats, det gör att du kan ta ledigt en dag utan att ha ångest.  
  • Implementera ett ekonomisystem som automatiserar nästan allt.  
  • Se till att samla allt i ett system, ja även lön! 
  • Se till att göra det nu, det blir inte bättre av att vänta. 
Dela denna post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Relaterade artiklar

Boka en demo

Kom igång med PE

Över 1000 bolag har redan hoppat på framtidens sätt att driva företag. Är det din tur nu?