Ny lag påverkar miljöbilar

2 min läsning • 26 augusti 2022 • Ekonominyheter

 

Den 1 juli trädde en ny lag i kraft som innebär en nedsättning av förmånsvärdet på miljöanpassade bilar. Den nya beräkningen av förmånsvärdet beror på bilens miljöteknik.

Miljöbil allt vanligare

Erbjudanden, incitament och kortare väntetider jämfört med andra fordon har underlättat för konsumenter att välja miljöbil, trots det ofta höga inköpspriset. Exempelvis säljs idag fler miljöbilar än dieselbilar. Andelen sålda lågutsläppsfordon fortsätter att växa och har passerat dieselbilen sedan en tid tillbaka. Bensinbilen är också på tillbakagång, även om det inte sker i samma takt som för dieseln. På många marknader runtom i Europa är elbilen det enda växande segmentet bland nya bilar. I snitt var 62 procent av alla ”lågutsläppsbilar” en elbil  i mars, en ökning med 46 procent mot samma period förra året.

Ny lag innebär sänkt förmånsvärde

Vid beräkning av förmånsvärdet så har tidigare utgångspunkt varit nybilspriset för närmaste jämförbara konventionella bil. Detta eftersom det tidigare var vanligt att den miljöanpassade varianten hade ett bensin- eller dieseldrivet modellsyskon som fick agera jämförelse. I och med att allt fler nya modeller inte har ett syskon med förbränningsmotor att jämföra med har förmånsvärdet blivit uppskattat och fiktivt.

 

Enligt den nya lagen utgår beräkningen utav förmånsvärdet för en miljöanpassad bil istället från det faktiska priset på bilen som sedan sätts ner med ett fast schabloniserat belopp. Hur stor nedsättningen blir beror på bilens miljöteknik.

 

  • 350 000 kr – Elbil och vätgasbil
  • 140 000 kr – Laddhybrid
  • 100 000 kr – Gasbil
  • Ingen nedsättning för elhybrider eller etanoldrivna bilar

 

Oavsett teknik får nedsättnings­beloppets  storlek inte överstiga hälften av bilens nypris. Lagändringen berör endast bilar med ovanstående teknik som registreras fr.o.m. 1 juli 2022, befintliga bilar påverkas inte.

 

Följ denna länk för att se vad Skatteverket skrivit om det.

Dela denna post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Relaterade artiklar

Boka en demo

Kom igång med PE

Över 1000 bolag har redan hoppat på framtidens sätt att driva företag. Är det din tur nu?