Smarkit agency sökte bättre stöd för sin snabba tillväxtresa

Smarkit Agency är en digital marknadsbyrå som erbjuder marknadsföring som en tjänst till sina kunder. Precis som kunderna så har Smarkit Agency en väldigt aggressiv tillväxtresa själva. Vid cirka fem anställda övergick behovet från att bokföringen bara skulle fungera till att de behövde bättre koll på siffrorna. De behövde ett verktyg för att kunna fatta viktiga beslut och kunna fortsätta växa snabbt. Vi träffade Smarkit Agencys VD Niloo Lopez för att höra hur tankarna gick vid bytet från en annan ekonomilösning till PE’s automatiserade helhetslösning.

När vi träffar Niloo på deras kontor på Medborgarplatsen i Stockholm är det deras femte kontor på bara två år. Bolaget har växt så det knakar och de fortsätter att anställa i rask takt. Men Niloo har redan insett hur tidigt på en tillväxtresa som ekonomifunktionen övergår från ”ett nödvändigt ont” till  ett viktigt verktyg för bättre beslut.

 

”Anledningen till att vi valde att lägga ekonomifunktionen hos PE är att ingen av oss är ekonomer och är inte heller intresserade av ekonomi eller bokföring mer än att det givetvis ska vara rätt 100% av tiden. Jag vill inte hålla på med bokföring och redovisning utan jag vill ha det som en tjänst istället.” 

 

Smarkit Agency hade tidigare en liknande lösning där de outsourcade sin ekonomifunktion till en annan byrå som också erbjöd automatiserad bokföring.

 

“Vi hade en liknande lösning tidigare och den fungerade väldigt bra fram tills vi var ungefär fyra, fem personer. Någonstans där gick en brytpunkt där jag kände att jag behövde ha bättre koll på siffrorna snarare än att det bara fungerade.”

 

Niloo fortsätter.

 

“Jag behövde kunna borra mig ner i siffrorna hela vägen, ibland till verifikaten för att kunna få bättre rapporter och beslutsunderlag.” 

 

Så det var anledningen till att Niloo började titta dels på mer automatiserade lösningar men också efter en lösning där hon kunde samla hela bolagets ekonomi och administration på ett och samma ställe.

 

Tidigare behövde kollegorna på Smarkit Agency tidrapportera i ett externt system där Niloo sedan hämtade informationen för att skapa kundfakturorna manuellt.

 

“Den tidsbesparingen gjorde att jag kände att PE var en betydligt bättre match.  Då är vi nio anställda idag och har cirka 25 uppdrag. Det jag ser är att den tidsbesparingen kommer att öka exponentiellt i takt med att vi växer. Det är väldigt värdefullt för mig”.  

 

 

DEN STÖRSTA SKILLNADEN MELLAN LÖSNINGARNA 

 

“Skillnaden är att jag med PE får en personlig kontakt. Jag har en dedikerad ekonom som sköter min dagliga bokföring och redovisning och jag vet vem jag ska vända mig till vid frågor”.  

 

“Lösningen vi hade tidigare erbjöd också stöd men då i form av en support-funktion. En allmän support fungerar bra fram till dess att man behöver ha en tätare kontakt med sin ekonomifunktion. Då vill jag inte behöva förklara hur vår affärsmodell ser ut eller vilka rapporter jag behöver varje gång. Utan då är det betydligt enklare att kunna vända sig till min egen ekonom i på PE”. 

 

“En annan viktig vinst för oss är att vi har fått hjälp att sätta ekonomiprocesser som är redo för vår tillväxt från dag ett. Vi var fyra personer när vi blev kunder till PE, idag är vi nio personer och om ett år är vi kanske 20 eller 30 konsulter. Vi sa till PE att vi ville implementera processer som vi kan växa med. Se inte på oss som ett bolag med fyra anställda för det kommer vi inte att vara länge till. De tipsen vi fick under uppstarten och den best practice process som vi har fått hjälp med att implementera uppskattar jag väldigt mycket. Det gör att vi är redo att skala upp vår verksamhet redan från start.”  

 

PRISET 

 

“Om jag skulle säga någonting om prismodellen på PE så är det att den är förutsägbar. Jag vet vad jag betalar varje månad och det passar mig väldigt bra. När man växer så snabbt som vi gör så passar det mig bättre att ha en prismodell som är fast istället för en modell som växer med antalet medarbetare. Då vet jag vad min ekonomifunktion kostar mig varje månad.”  

 

Men det var inte bara prismodellen som gjorde Niloo övertygad, utan också den tidsbesparing som hon gör varje månad. Som VD på ett konsultbolag var tiden en extra viktig faktor i ekvationen menar hon.

 

“När jag tittade på priset för lösningen, så la jag ihop det jag betalade för min föregående ekonomilösning, externa licenskostnader som exempelvis tidrapporteringen. I vissa lägen fick jag även betala för konsultstöd; viss rådgivning ingick i vår ekonomitjänst annan kostade extra per timme eller per ärende. Sedan fick jag också lägga till min egen tid. Jag tror att många missar att räkna med sin egen tid. Idag sparar jag cirka två timmar per månad på att ha allt samlat på ett ställe, den tidsbesparingen kommer att öka ju mer vi växer. Så för mig är prismodellen attraktiv just för att den är förutsägbar och tydlig och jag vet vad jag betalar och får för det.”  

 

Läs mer om Smarkit Agency på www.smarkitagency.se.

Är ni också ett konsultbolag på en kraftig tillväxtresa? Hör av dig till oss så får ni en gratis konsultation!