Nyfiken på PE?

BOKA EN DEMO MED EN AV VÅRA EXPERTER

Vi är riktigt bra på att hjälpa tjänsteföretag med 5 anställda och uppåt att automatisera sina ekonomiprocesser i vårt system. Hör av dig och berätta om dina utmaningar så hjälper vi dig.

Slopad karenstid för korttidspermittering

Av Emma Rehnström

2 MIN LÄSTID

Stängt covidBolag som tidigt ansökte om stöd kring korttidspermittering hamnade lite i limbo då de inte kunde ansöka på nytt, men nu har karenstiden tillfälligt släppts. Stödet du kan få är dock inte lika omfattande som tidigare. 

Som vanligt när det gäller saker som uppdaterade regler från Skatteverket kan det kännas som en något motig läsning. Det kan tyvärr bli fel så tänk på att granska villkoren för stödet så att du säkerställer att företaget lever upp till alla villkor och så att du nu i efterhand agerar på rätt sätt så att inte stödet kan komma att dras tillbaka i efterhand.

Nya regler

Bolag som tidigt under pandemin fått stöd för korttidsarbete/korttidspermittering från Tillväxtverket har hamnat i en karenstid som gjort att de inte kunnat söka igen nu under de senaste delarna av pandemin. Karenstiden har varit 24 månader men den 24 februari 2022 beslutade riksdagen om att ta bort denna karenstid tillfälligt. Detta gör det möjligt för arbetsgivare att ansöka om stödet för december 2021 och framåt, även om de fått stödet tidigare, d.v.s. under perioden 16 mars 2020 - 30 september 2021. 

Skatteverket tar över

Sedan den 1 april så har Skatteverket tagit över handläggningen utav detta stöd och det går nu att ansöka om stöd för perioden 1 december 2021 och framåt. Om ansökningar för denna period hade skickats till Tillväxtverket innan 1 april så beviljas de ej.

Klicka här för att komma till Skatteverkets ansökan.

Den tillfälliga förstärkning av stödet för korttidspermittering som tidigare har funnits kommer däremot tas bort. Så för stöd som ansöks om för perioder från 1 december 2021 och framåt så är det den ordinarie lagstiftningen som gäller, förutom att karenstiden tillfälligt har tagits bort. Detta får konsekvenser på följande punkter: 

  • Under coronapandemin så kunde staten stå för upp till 3/4 av lönekostnaden, nu utgår bara stöd för 1/3 utav kostnaden. 
  • Den maximala förkortningen är 60% av den ordinarie arbetstiden. 
  • Under ev. uppsägningstid av anställd utgår ej stöd. 
  • Ev. arbetstagare som utgör familj till arbetsgivaren omfattas inte utav stödet. 
  • Kravet på yttrande från revisor på lönesummor som överstiger 400 000 kr är slopat. 

Läs mer kring företagsstöd nedan:

Omställningsstöd och utökat anstånd

Karensdag och sjuklön