Nyfiken på PE?

BOKA EN DEMO MED EN AV VÅRA EXPERTER

Vi är riktigt bra på att hjälpa tjänsteföretag med 5 anställda och uppåt att automatisera sina ekonomiprocesser i vårt system. Hör av dig och berätta om dina utmaningar så hjälper vi dig.

Ny lag påverkar miljöbilar

Av Emma Rehnström

2 MIN LÄSTID

förmånsbilDen 1 juli trädde en ny lag i kraft som innebär en nedsättning av förmånsvärdet på miljöanpassade bilar. Den nya beräkningen av förmånsvärdet beror på bilens miljöteknik. 

Miljöbil allt vanligare

Erbjudanden, incitament och kortare väntetider jämfört med andra fordon har underlättat för konsumenter att välja miljöbil, trots det ofta höga inköpspriset. Exempelvis säljs idag fler miljöbilar än dieselbilar. Andelen sålda lågutsläppsfordon fortsätter att växa och har passerat dieselbilen sedan en tid tillbaka. Bensinbilen är också på tillbakagång, även om det inte sker i samma takt som för dieseln. På många marknader runtom i Europa är elbilen det enda växande segmentet bland nya bilar. I snitt var 62 procent av alla ”lågutsläppsbilar” en elbil  i mars, en ökning med 46 procent mot samma period förra året. 

Ny lag innebär sänkt förmånsvärde

Vid beräkning av förmånsvärdet så har tidigare utgångspunkt varit nybilspriset för närmaste jämförbara konventionella bil. Detta eftersom det tidigare var vanligt att den miljöanpassade varianten hade ett bensin- eller dieseldrivet modellsyskon som fick agera jämförelse. I och med att allt fler nya modeller inte har ett syskon med förbränningsmotor att jämföra med har förmånsvärdet blivit uppskattat och fiktivt.

Enligt den nya lagen utgår beräkningen utav förmånsvärdet för en miljöanpassad bil istället från det faktiska priset på bilen som sedan sätts ner med ett fast schabloniserat belopp. Hur stor nedsättningen blir beror på bilens miljöteknik.

  • 350 000 kr - Elbil och vätgasbil
  • 140 000 kr - Laddhybrid
  • 100 000 kr - Gasbil
  • Ingen nedsättning för elhybrider eller etanoldrivna bilar

Oavsett teknik får nedsättnings­beloppets  storlek inte överstiga hälften av bilens nypris. Lagändringen berör endast bilar med ovanstående teknik som registreras fr.o.m. 1 juli 2022, befintliga bilar påverkas inte.

Följ denna länk för att se vad Skatteverket skrivit om det. 

 

Läs fler kunskapsartiklar nedan:

Automatiserad bokföring - Hur svårt kan det vara?

Deltidssjukskriven och semester - hur funkar det?