Nyfiken på PE?

BOKA EN DEMO MED EN AV VÅRA EXPERTER

Vi är riktigt bra på att hjälpa tjänsteföretag med 5 anställda och uppåt att automatisera sina ekonomiprocesser i vårt system. Hör av dig och berätta om dina utmaningar så hjälper vi dig.

PE ska bli miljardbolag – byter VD för nästa tillväxtfas

Av Magnus Wallin

4 MIN LÄSTID

PEaccounting_miljardfokus_v1_800pxl-1Sedan starten år 2011 har PE Accounting haft visionen att ge entreprenörer, företagsledare och ekonomichefer en möjlighet till kontroll i ekonomin. Med effektiva och förenklade processer och med uppdaterade beslutsunderlag ska ekonomin gå från ett nödvändigt ont till ett proaktivt verktyg för styrning av verksamheten. I slutändan bygger denna kontroll mer framgångsrika och lönsamma bolag menar Olle Rydqvist, VD och medgrundare till PE.

Med en vilja att förändra och automatisera redovisningsbranschen har PE växt med omkring 40% per år. Helt organiskt och utan riskkapital. Det har bland annat lett till att vi fått utmärkelsen DI Gasell i flera år nu.

Från starten har vi byggt allt i systemet själva och vi har sålt och implementerat varenda kund på egen hand. Varje kund har köpt in på vår vision och vårt sätt att jobba vilket har lett till att vi växt tillsammans med våra kunder. Så framgången ligger i att allt är vårt eget hantverk. Olle Rydqvist, VD och medgrundare till PE Accounting.

Nästa fas kräver nytt ledarskap

HubSpot Video

Inspelad intervju med Pontus Björnsson och Olle Rydqvist.

När vi startade PE så satte vi ett riktigt tufft mål. Vi skulle omsätta 100 miljoner på under 10 år och göra det utan nyemission säger Olle. I januari 2021 när årsredovisningen undertecknas har det gått 9,5 år sedan PE startades och omsättningen är nu över 100 miljoner, utan att nyemissioner har genomförts. Det innebär att målet som grundarna en gång satte är uppnått.

Nu börjar nästa del av resan där PE ska bli ett miljardbolag! Det nya målet är att omsätta 1 miljard inom nästkommande 10 år. Ytterligare en spännande utmaning för bolaget och en resa som kommer att kräva ett nytt ledarskap. Det är bakgrunden till att PE nu byter VD för att påbörja resan mot nästa topp.

Tillträdande VD blir Pontus Björnsson som närmast kommer från Phoniro, Assa Abloy, där han varit VD de senaste åren. Pontus har arbetat med Cloud-lösningar i över 20 år och drivs av tanken att stöpa om en traditionell bransch med just digitala lösningar och tjänster.

PEaccounting_miljardfokus_Pontus_800pxl

Jag har personligen följt PE sedan 2016 och varit imponerad av bolaget och deras lösning. PE tar digitaliseringen ett steg längre genom graden av automatisering. De går från mjukvara till en komplett tjänst. Det känns otroligt spännande att transformera en bransch på det sätt som PE gör och den resan vill jag vara delaktig i. Pontus Björnsson, tillträdande VD på PE Accounting.

PE har lyckats otroligt bra hittills. Samtidigt har vi bara skrapat på ytan kring vad som faktiskt är möjligt. Både i antalet företag vi kan hjälpa och de möjligheter som ny teknik ger oss säger Pontus. Vårt mål är att fortsätta med en kraftig tillväxt. Vägen dit går genom en fortsatt hög kundnöjdhet, ett fantastiskt erbjudande och riktigt duktiga medarbetare fortsätter han. Att få lära känna alla kollegor och kunder samt på riktigt få sätta sig in i produkten är det som står högst på agendan när Pontus tillträder rollen som VD den 1 november 2020.

Olle Rydqvist kommer att gå parallellt med Pontus fram till slutet av januari 2021 innan en föräldraledighet väntar för Olle. Därefter kommer Olle tillbaka i en affärsnära roll med fokus på innovation, affärsutveckling och kultur. Områden som han verkligen brinner starkt för.

Hur ser redovisningsbranschen ut 2030?

För 7–8 år sedan var digitalisering hett och nytt. De mest framåtlutade bolagen gick då över till en mer digital redovisning där pappersarbete minimerades och underlagen digitaliserades i hög utsträckning. Men i vår snabba värld är den tiden förbi. Det innebär givetvis inte att alla ekonomiavdelningar är digitala idag, långt ifrån, men det innebär att digitalisering i sig inte är en nyhet eller något revolutionerande. Den möjligheten har funnits ganska länge. Idag handlar det mer om graden av automatisering. De företag som lyckas nyttja automatiseringen fullt ut är de som kommer att vara vinnare på en stenhård marknad. Denna trend kommer att fortsätta och även öka menar både Olle och Pontus. 

I framtiden kommer vi att se hur bulkarbete automatiseras mer och mer. Vi kommer att gå från transaktioner till att fokusera mer på realtidsuppdaterade beslutsunderlag. Systemen kommer att automatisera ekonomin till så stor del att CFO blir den viktigaste rollen i ekonomifunktionen, resten kommer att kunna outsourcas. Ledningen kommer att ha sin ekonomifunktion och sina beslutsunderlag i fickan, när och var de vill.

Att graden av automatisering ökar kommer i sin tur att ställa ännu högre krav på konsulterna som ska stötta CFO och ledning med viktiga analyser och beslut avslutar Olle med. Det är trots allt den perfekta kombinationen av maskin och människa som kommer att ge konkurrensfördelar på lång sikt.

Hur ska den som vill ställa om sin ekonomifunktion påbörja sin resa?

Alla bolag har olika utmaningar men i grund och botten handlar det om att förstå sina flöden i mycket större utsträckning än tidigare för att sedan kunna effektivisera det som system kan hantera och utveckla de människor som är en del av processen, så att de kan utnyttja tiden som frigörs bättre.

En bra start kan vara att gå igenom vår roadmap för automatisering. Där går vi igenom steg för steg vad du kan tänka på och den innehåller konkreta exempel och övningar för ledningsgruppen. Du kan såklart också höra av dig direkt till oss för att få hjälp att komma igång.
Ladda ner roadmap