Nyfiken på PE?

BOKA EN DEMO MED EN AV VÅRA EXPERTER

Vi är riktigt bra på att hjälpa tjänsteföretag med 5 anställda och uppåt att automatisera sina ekonomiprocesser i vårt system. Hör av dig och berätta om dina utmaningar så hjälper vi dig.

Exklusiv intervju från Veckans Affärer med PE Accounting

Av PE Accounting

3 MIN LÄSTID

Vi presenterar en exklusiv intervju från Veckans Affärer Case med PE Accountings grundare Andreas Granstedt, intervjuad av Karl-Johan Byttnér.

Framtidens-digitala-redovisning-himalaya-1.jpgFotografi av Andreas Granstedt i Himalaya.

Andreas Granstedt tänker göra traditionella redovisningsbyråer överflödiga. Affärsidén fick han på Himalaya efter att blivit utbränd av sitt tidigare bolag där han hatade att pricka av kontoutdrag och sätta papper i pärmar.

Serieentreprenören stötte på ett problem

Uppskattningsvis 50 000 människor jobbar med redovisning i Sverige.

Serieentreprenören Andreas Granstedt tycker att det är resursslöseri att så många har ett manuellt yrke som krasst handlar om att registrera debet och kredit.

Han startade den digitala redovisningsbyrån PE Accounting 2011 och har utvecklat ett system som automatiserar och styr redovisning i realtid med grafer och pajdiagram för att visualisera det hela. Systemet använder AI för att enklare känna igen fakturor och processa dem allt snabbare.

36-årige Andreas Granstedt började programmera som 10-åring. Då var det spel som gällde med målet att andra skulle få roligt. Sedan blev han dataingenjör vid Linköpings universitet.

Fröet till PE Accounting såddes efter att han dragit igång säljstödsbolaget Upsales med Daniel Wikberg 2002.

Jag märkte hur man fick sitta och pricka av bankkontoutdrag och sätta papper i pärmar. Det är verklighetsfrämmande för en programmerare som jag.

Han räknade kallt med att någon skulle komma med ett webbaserat redovisningsstöd och underlätta livet för entreprenörer.

Inget hände.

Han brände ut sig på Upsales och blev så illa däran att han på väg till möten glömde vart han skulle.

Då startade han utbildningsbolaget Lifegroup Nordic. Bolaget höll bootcamp kring praktiska metoder för inte bränna ut sig och hade ledarskapshandboken "Seven habits of highly effective people" som ledstjärna.

Idén kom i Himalaya

Under ett miniretreat där han skulle besegra Himalayas Island Peak på 6 300 m över havet fick han affärsidén till sin digitala redovisningsbyrå.

Jag låg i en sovsäck i minusgrader vid baslägret. Det var bara på med pannlampa, och skissa på en affärsplan.

Bolaget beräknas omsätta 30 miljoner kronor i år och 50 miljoner kronor 2017. Han uppskattar att den svenska marknaden för redovisning, inklusive kostnader för medarbetare, uppgår till 60 miljarder kronor per år.

Tre grundare

Bolaget startades tillsammans med Upsaleskollegan Matthias Hjalmarsson och de plockade in Olle Rydqvist från Grant Thornton som vd och delägare. Just ekonomer och utvecklare som pratar ihop är en viktig förklaring till framgångarna, menar Andreas Granstedt.

I dag äger han drygt 50 procent av bolaget, Riskkapitalbolaget Alfvén & Didrikson investerade 15 miljoner kronor i februari i år.

Förändrar branschen

Han sticker inte under stol med att det kan bli en smärtsam process för redovisningskonsulter som riskerar att förlora sitt jobb, men menar att precis som när lantbruksmaskinerna ersatte lantarbetarna är sådana processer alltid smärtsamma. Vissa kan ta steget att bli rådgivare - där räcker inte AI till i dag, enligt Andreas Granstedt.

Han understryker också att entreprenörer som får mer utrymme att lägga fokus på affärsidén ger fler jobb.

Bland kunderna finns IT-konsulten Kvadrat med en omsättning på cirka 400 miljoner kronor, Webstep på strax under 100 miljoner kronor och Adtraction på cirka 125 miljoner.

Skalbart system och tjänst

Systemet är både skal- och exporterbar och PE Accounting hjälper redan svenska fintechbolaget Trustly med deras internationella verksamhet. Planen är att expandera till övriga Norden eller något annat europeiskt land senast 2018 - vilket det blir styrs av hur mycket landets redovisningssystem liknar Sveriges.

Hur ser du på Sveriges ställning som IT-nation?

Sverige skulle må bra av att bli mer entreprenöriellt. Här tror jag att vårt system kan bidra till att skapa ett starkare entreprenöriellt mindset.

Boston Consulting Group menar att svenska bolag måste satsa på mobile first - håller du med?

Det är viktigt för konsumentmarknaden, men inte lika viktigt för B2B. Men redan nu kan vi faktiskt låta chefen styra räkenskaperna för sitt bolag via mobilen.

Av Karl-Johan Byttner.

 

Vill du lära dig mer om PE Accounting och automatiserad redovisning? Ett enkelt sätt att komma igång är att höra av dig direkt till oss eller läsa någon av våra guider.

Läs en guide om automatisering