BOKA IN EN DEMO
MED EN AV VÅRA EXPERTER

Vi är riktigt bra på att hjälpa tjänsteföretag med omkring 5 till 500 anställda att automatisera sina ekonomiprocesser i vårt system. Hör av dig och berätta om dina utmaningar så hjälper vi dig.

Nej till checkkredit resulterade i Candy Crush och Capcito

Av Magnus Wallin

3 MIN LÄSTID

Många företagare har befunnit sig i en sits där det egna bolaget växer snabbt, och därför behöver en checkkredit för att kunna hantera svängningarna. Det självklara är då att kontakta banken, men dessvärre uteblir ofta deras stöd när de verkligen behövs. Capcitos grundare Michael Hansen vet precis hur det känns och bestämde sig för att göra något åt det.

michael_hansen_v1-733104-edited.jpg

 Michael Hansen, grundare av Capcito, intervjuad av Magnus Serratusell Wallin.

Michael Hansen har ett gediget CV. I över tio år har han bland annat byggt bolag, investerat i startups både i Sverige och Asien, samt suttit som VD för diverse snabbväxande bolag (inklusive ett turnaround-case som VD för Universeum). Han har stor erfarenhet av att bemästra ett företags likviditet och se för- och nackdelar med olika finansieringsalternativ. Dessutom har han lyckats attrahera både välkända Venture Capitalfonder och industriella investerare till sina egna bolag.

Idag är Michael Hansen grundare av Capcito, som erbjuder en dynamisk checkkredit utan bindningstider eller dolda avgifter till företag – helt utan inblandning från banken. Istället bedömer Capcito företag utifrån deras faktiska förmåga, inte deras senaste bokslut, och allting sker online. Finansiering som ligger rätt i tiden, med andra ord.

Men där har han alltså inte alltid befunnit sig. 2009 investerade han i spelföretaget Fabrication Games, som var i behov av stöd från banken när utvecklingsmöjligheter presenterade sig. Michael Hansen berättar om sina erfarenheter av ett bankväsende som är oförmöget att leverera stöd till unga lovande företag när de behöver det. Något som gjorde att han till slut startade Capcito.

Fabrication Games och deras behov av en checkkredit

2009 gick Michael Hansen in som ängelinvesterare i Fabrication Games, ett snabbväxande bolag med fokus på spel till mobilen. Två år senare fick de en stororder från ett framstående utlandsbaserat spelförlag, och insåg i samma veva att det skulle bli en utmaning för likviditeten.

“Jag tog med mig grundarna till banken för att ansöka om en checkkredit. 2011 var investeringsklimatet betydligt tuffare än idag så riskkapital var inte lika tillgängligt, och själv hade jag alltid ratat så kallad factoring eftersom det var dyrt och krångligt. Så jag var fast besluten att undvika det finansieringsalternativet,” berättar Michael Hansen.

Fabrication Games var då en av de vassaste spelutvecklarna i Europa med ca 12 erfarna mobilutvecklare och flera framgångsrika lanseringar i ryggen. Det var uppenbart att företaget hade en enorm potential, med framgångar som bara låg och väntade runt hörnet.

“Vid mötet med banken fick vi en otroligt bra känsla. Vår kontakt visade ett stort intresse för våra produkter och pratade om att det var den typ av spel som dennes egna barn borde spela när de kom hem. Så jag gick därifrån med en känsla av lättnad då det kändes som att en kredit var inom räckhåll”, säger Michael Hansen.

Blankt nej från banken utan möjlighet till förhandling

Sedan gick det inte riktigt som de tänkt sig, menar han.

“Efter ett par veckors väntan fick vi beskedet att banken inte kunde erbjuda någon checkkredit. Bolagets möjligheter var enorma, men ändå fanns inget förhandlingsutrymme. De kunde helt enkelt inte hjälpa ett snabbväxande bolag som inte hade några andra reella tillgångar än den egna personalen och sina spel. Och de sistnämnda bestod bara av källkod.”

King knackade på dörren och succén var ett faktum

Det var då det numera välkända spelföretaget King klev in i bilden. King var tidiga med så kallade browser-baserade spel, men var sena på mobiltåget. Fabrication Games var pusselbiten de behövde, och efter en tids förhandling köpte de både bolaget och den spelmotor som företaget utvecklat under åren.

Flera faktorer spelade såklart in, men när checkkrediten uteblev var försäljningen ändå ett alternativ som gjorde att ägarna till Fabrication Games kunde andas ut. Och de gjorde betydligt mer än så. Strax efter uppköpet skapade Fabrication-gänget en av världens största spelsuccéer: Candy Crush. Spelets enorma framgångar låg till grund för att King senare skulle komma att värderas till mer än hisnande 50 miljarder kronor.

“Man skulle definitivt kunna säga att nobben hos banken fick oanade resultat. Och det var varken första, eller sista, gången jag sett bolag med goda tillväxtmöjligheter få nej från banken. Ofta är det tjänstebolag som drabbas och det både krossar drömmar samt begränsar deras möjlighet att växa. Det är något som i slutändan drabbar Sverige som företagarland, eftersom fyra av fem jobb skapas av just småföretagen,” avslutar Michael Hansen.

Ny teknik resulterar i bättre förutsättningar för alla  

Nu befinner sig dock finansieringsbranschen i ett paradigmskifte där bland annat vi på PE Accounting, tillsammans med Capcito, driver den tekniska utvecklingen framåt och erbjuder det stöd som företag med potential behöver.

All information som behövs för att kunna erbjuda lån till företag finns numera online och uppdateras i realtid. Systemet arbetar också utefter egenutvecklade algoritmer så att både risker såväl som lånemöjligheter kan bedömas.

Besked om lån kan därför ges direkt på skärmen, eftersom tekniken möjliggör en rättvis bedömning. Dessutom slipper låntagaren onödiga avgifter då man bara lånar så mycket som man behöver, när man behöver det.

Från och med nu har man alltså möjlighet att faktiskt våga satsa på tillväxt, även fast likviditeten svajar.

Läs mer om finansiering i PE Accounting.